Index Vakbarát Hírportál

CEU-ügy: Az amerikai kormány nem hajlandó tárgyalni, helyretették Balog Zoltánt

2017. május 23., kedd 17:35 | aznap frissítve

Az Egyesült Államok ismét felszólítja Magyarország kormányát a CEU-t érintő jogszabály felfüggesztésére, és arra, hogy kezdjen tárgyalásokat az egyetem vezetésével arról, hogy miként folytathatják működésüket. 

Ez a lényege annak a rövid közleménynek, amelyet az Egyesült Államok külügyminisztériuma jelentetett meg kedd délután. Az amerikai külügy egy nappal azután reagált, hogy Balog Zoltán EMMI-miniszter levelet írt az amerikai oktatási miniszternek.

A közlemény két okból is sokkolhatja a magyar kormányt.

  1. Szó sincs benne arról, amit a magyar kormány sulykol, miszerint az Egyesült Államok hajlandó tárgyalni az ügyről. Ennek épp az ellenkezőjét mondják ki egyértelműen.
  2. Balog Zoltán a lapunknak adott rövid interjújában tegnap azt mondta: ők most egy levelet várnak az amerikai illetékestől, Betsy DeVos oktatási minisztertől a CEU ügyében. Ehelyett azonban az amerikai külügy gyors közleménye érkezett csak meg, amiből az olvasható ki, Balogék levelét nem fogják válaszra sem méltatni.

Az amerikai közleménnyel így szertefoszlani látszik a magyar kormány reménye, hogy belföldre és külföldre szánt kettős beszéddel, időhúzással, az amerikai kormányra való mutogatással vigye keresztül akaratát ahelyett, hogy a CEU-val közvetlenül bocsátkozzon érdemi tárgyalásokba.

Beszámoltunk a magyar fél időhúzási taktikájáról, amelynek jegyében a kormány döntési helyzetben nem lévő hivatalnokokat küldött tárgyalni a CEU-ba, miközben a kormány által a nemzetközi tárgyalásokra kijelölt Altusz Kristóf nem volt jelen.

A mostani közlemény hangsúlyozza azt a már többször hangoztatott tényt, amely miatt lehetetlen a magyar kormány elvárása, hogy közvetlenül tárgyaljon az amerikai adminisztrációval:

Az Egyesült Államok kormányának nincs jogosultsága, sem szándéka, hogy tárgyalásokat kezdjen a CEU-val, vagy más egyetemekkel kapcsolatban Magyarországon.

A közlemény kiemeli még, hogy a törvény  "diszkriminatív, súlyos követelményeket" támaszt az egyesült államokbeli akkreditációjú magyarországi intézményekkel szemben, valamint "fenyegeti" az akadémiai szabadságot és függetlenséget.

A magyar fél csak azért is választ vár

A KKM sajtófőnöke, Menczer Tamás az MTI-nek küldött reakciójában jelezte: Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízott, kijelölt főtárgyaló az amerikai félnek felvázolt tárgyalási menetrendre hivatalos választ vár már több mint három hete. A sajtós sajátos stílusban oktatja ki az amerikai felet: 

Egy sajtóközlemény messze van a hivatalos diplomáciai választól.

Bár az amerikai kormány leírta, hogy országa törvényei szerint a központi kormányzat nem illetékes egyes államok (jelen esetben New York) oktatási megállapodásaiban, a magyar kormány nem enged: 

"A magyar kormány a megállapodásban érdekelt, sajnálatos, hogy ehhez az amerikai szövetségi kormányzattól nem érkezik támogatás - hangsúlyozta. Különösen sajnálatos ez annak tudatában, hogy a magyar és az amerikai kormány az elmúlt évtizedekben háromszor kötött oktatási témájú együttműködési megállapodást."

A sajtófőnök szerint Magyarországon a tanszabadságot és az egyetemek függetlenségét senki sem veszélyezteti. A magyar felsőoktatási törvény nem diszkriminatív, az érintett felsőoktatási intézmények közül a törvényt nem kifogásolta sem a kínai, sem a malajziai, sem a thaiföldi egyetem, sem az érintett országok nagykövetei. A három amerikai egyetem közül kettő szintén együttműködőnek mutatkozik, és keresi a megoldást - írta a sajtófőnök.

Rovatok