Index Vakbarát Hírportál

Törökország a NATO-n keresztül szívatja Ausztriát

2017. május 23., kedd 16:08

Törökország sajátos módon bosszulja meg, hogy Ausztria keresztbe feküdt az ország EU-s csatlakozásának. A BBC információi szerint Törökország megvétózta a NATO és Ausztria együttműködését. A vétó járulékos vesztesége, hogy ezáltal lehetetlenné vált a NATO és további partnerországok együttműködése is.

Az ügy értelmezéséhez tudni kell, hogy míg Törökország tagja a NATO-nak, Ausztria nem. Ennek ellenére, köszönhetően a szervezet és az ország megállapodásának, osztrák katonák részt vesznek NATO-missziókban. Többek közt 400 osztrák katona állomásozik Koszovóban.

A török vétó miatt most fontos szövetségesekkel, például egykori szovjet köztársaságokkal lehetetlenült el a katonai szervezet viszonya.

Élesen kikelt a török hozzáállás miatt Ausztria védelmi minisztere. "Határozottan elítélem Törökország lépését. Ez a nagyon felelőtlen lépés csak megerősíti az álláspontomat, miszerint Törökország nagyon messze van az EU-tól" - mondta Hans Peter Doskozil. "A lépés hosszútávon is kedvezőtlen folyamatokat indíthat meg a Nyugat-Balkán-i missziók esetében" - tette hozzá.

Ismert, hogy Recep Tayyip Erdogan Ausztriát vádolja a csatlakozási folyamatok befagyasztásával, a két országnak pedig vitája van a bevándorlással, és a törökországi szabadságjogokkal kapcsolatban is. 

A NATO csütörtökön tart találkozót brüsszeli központjában. A találkozó célja a terrorizmus elleni küzdelem és a támogatások rendezése lesz. Trump ugyanis többször kritizálta a tagországokat, hogy nem fizetik be a GDP-jük 2 százalékát, ahogy az elő van írva.

A NATO reformokat is tervez, köztük olyat, amely megakadályozná, hogy egyetlen ország vétója veszélybe sodorja a szervezet kapcsolatát a partnerországokkal.

Rovatok