Index Vakbarát Hírportál

Feladták a tömeges éhségsztrájkot a palesztin rabok

2017. május 27., szombat 08:43

40 nap után beszüntette az éhségsztrájkot az at 1187 palesztin rab, akiket biztonsági megfontolásokból tartanak fogva izraeli börtönökben – írja a BBC. A sztrájk feladása annak köszönhető, hogy a hatóságok havi egyről kettőre emelték a lehetséges családi látogatások számát.

A rabok április 17-én, kezdtek tömeges éhségsztrájkba, tiltakozásul a fogva tartási körülményeik ellen. A sztrájkot a Ciszjordániát kormányzó, mérsékelt Fatah párthoz tartozó, és terrortevékenységért ötszörös életfogytiglanra és még negyven évre ítélt Marván Bargúti, Mahmúd Abbász palesztin elnök lehetséges utódja indította, majd csatlakoztak hozzá a rivális, radikális iszlamista, a Gázai övezetet uraló Hamász szervezethez tartozó rabok is.

A palesztinok izraeli bebörtönzése állandó feszültségforrás a két fél között, Izrael terrorizmusellenes intézkedésként tekint a gyakorlatra, a palesztinok viszont politikai foglyoknak tartják a lecsukott társaikat. Sokakat izraeliek elleni támadásért vettek őrizetbe, de vannak olyanok is, akiket az úgynevezett adminisztratív fogva tartás keretein belül zártak börtönbe, ami lehetővé teszi, hogy akár hat hónapig is fogva tartsanak valakit vádemelés nélkül. Palesztin adatok szerint tavaly év végén körülbelül 7 ezer palesztin ült izraeli börtönökben.

Rovatok