Index Vakbarát Hírportál

4 ezer dollárral bukott le a csapi polgármester

2017. május 30., kedd 00:14

A Mukachevo riporterei több forrásra és a rendőrségre hivatkozva arról írtak, hogy a hatóságok dokumentálták, ahogyan a kárpátaljai Csap polgármesterét, Valerij Szamardakot lefizetik, írja a Kárpáthír.com

A lap azt írja: "az SZBU a megyei ügyészséggel együtt hajtott végre akciót a korrupt hivatalnokok lebuktatására. A pénzt egy vállalkozó fizette, hogy előnyösen megszerezhesse egy földterület bérleti jogát, valamint építési engedélyt kapjon. A rendőrség közleményében csak annyit közölt, hogy a megye egyik városának polgármesteréről van szó, a Mukachevo viszont kiderítette, hogy Valerij Szamardak Csap polgármestere az érintett. A korrupt hivatalnok öttől tíz évig tartó börtönbüntetést kaphat".

A képen közében arcát a kezébe temetve síró férfi kommentek szerint Csap költségvetési bizottságának elnöke. (A képek ide kattintva érhetők el.) Az akció minden bizonnyal a gazdasági rendőrség, az ügyészség, és a titkosszolgálat összehangolt munkájának eredménye. A polgármester - akinél házkutatást is tartottak - szerint ez csak a személye elleni támadás, provokáció. Úgy tudjuk jelenleg a polgármester, Szamardak, a költségvetési bizottság elnöke, illetve még egy városi hivatalnok van letartóztatásban.

A Kárpáthír egy újabb cikkében azt írja: "Csap polgármesterét pedig tegnap Munkácson szállították le a vonatról, mert megpróbálta elhagyni a megyét, bár magyarázata szerint csak munkaügyi kiküldetés céljából utazott. A harmadik elfogott személy Denisz Ganzel, a város főépítésze."

Az Index tavaly járt Csapon egy különleges ötlet miatt riportozni: néhány kilométer vízvezeték lefektetésével Magyarország ivóvízhez juttathatna 23 ezer, Kárpátalja területén élő embert, akiknek 70 százaléka magyar. Sőt, az Ukrajna felől, évtizedek óta szinte tisztítatlanul a Tiszába folyó szennyvíz megtisztítva kerülhetne a folyóba. Mindezt nagy eséllyel EU-s pénzből. Az ötletet Csap akkori magyar alpolgármestere próbálta keresztülverni az ukrán rendszeren, a magyar oldalon található Záhony városvezetése illetve a magyar vízügy nyitott volt a dologra. Végül éppen az az ukrán polgármester fúrta meg ezt a megoldást, akit a hír szerint most fogtak el a nyomozók.

Rovatok