Index Vakbarát Hírportál

Rágalmazási pert vesztett Putyin legfőbb ellenfele

2017. május 31., szerda 17:44 | aznap frissítve

Első fokon elvesztette az ellene Aliser Uszmanov milliárdos által indított rágalmazási pert szerdán Alekszej Navalnij orosz politikus – írja az MTI. Az ellenzék vezetőjét a Medvegyev vagyonosodásával foglalkozó dokumentumfilmje miatt perelte be a milliárdos, mely szerint ő vesztegette meg az orosz kormányfőt. 

Az illetékes moszkvai bíróság határozata szerint Navalnijnak el kell távolítania videót és helyreigazítást kell közzétennie helyette, ugyanis az becsületsértő a milliárdosra nézve. A politikus ugyanakkor kijelentette, nem fogja letörölni a filmet, az ítéletnek szerinte ugyanis az a célja, hogy egyúttal a Medvegyev utáni szavazást is megszüntesse.

Ezt nem fogjuk megtenni, a nyomozás ugyanis tényeken alapul.

– mondta Navalnij.

A kedden kezdődött tárgyaláson a bíróság elutasította az ellenzéki politikusnak a kormányfő és más magas rangú tisztségviselők beidézésére vonatkozó kérését. Más tanúkat sem hallgattak meg, és az ellenzéki politikus tényfeltárásának alapjául szolgáló dokumentumokat sem vizsgálták meg a két napig tartó eljárás során. A politikus fellebbez az ítélet ellen.

Uszmanov egyébként azért perelte be Navalnijt, mert a korrupcióról és a kormányfő vagyonosodásáról szóló dokumentumfilm szerint 5 milliárd rubel, azaz nagyjából 25 milliárd forint értékben adott át birtokot, valamint az azon lévő ingatlanokat a Medvegyev érdekszférájába tartozó jótékonysági alapnak, a Goszszocprojektnek. Állítása szerint ezektől ugyanis kereskedelmi ügylet keretében vált meg.

A március 2-án feltöltött videót azóta több mint 20 millióan nézték meg, Navalnijnak pedig több tüntetést is sikerült kezdeményezni a segítségével.

Rovatok