Index Vakbarát Hírportál

Hóviharokkal indult a nyár Északnyugat-Oroszországban

2017. június 3., szombat 17:56

Faggyal és hóviharokkal kezdődött a nyár több északnyugat-oroszországi régióban. A Murmanszki területen hóvihar miatt zártak le egy faluhoz vezető utat, Arhangelszkben meghosszabbították a fűtési szezont, Kalinyingrád térségében pedig szombat reggel nulla, illetve mínusz két fokot mértek, írja az MTI.

A szakemberek szerint legalább tíz éve ez a leghavasabb nyárkezdet. A sarkkörön túli övezetbe még a tavasz sem érkezett meg: még levél sincs a fákon, most kezdtek kibújni a rügyek, a folyókat és tavakat jég borítja, több napja hóvihar tombol. A meteorológusok a szokatlan hideget a Barents-tenger felől érkező ciklonnal magyarázzák, amelynek távozásával ismét melegszik majd az idő.

Karélia északi járásaiban még szakad a hó, ezért az emberek síelnek, illetve a télapó is megjelent, noha vasárnapra már plusz 11 Celsius-fokot várnak. Arhangelszkben a hőmérséklet nappal nem érte el a plusz öt fokot sem, éjjel mínusz kettőt mértek, közben szakad az eső. A városban már másodszor hosszabbítják meg a fűtési szezont, amely általában május közepén ér véget. A falut, ahol a Leviatán című filmet forgatták, Teriberkát, már három napja zárja el a hóvihar a külvilágtól.

Ehhez képest a Kalinyingrádi terület balti-tengeri részén kifejezetten kellemes az idő, 13-18 fokot mértek, és bár pénteken még figyelmeztetést adtak ki a viharveszély, illetve a reggeli fagyok miatt, a nyaralók már megjelentek az üdülővárosok strandjain.

Rovatok