Index Vakbarát Hírportál

Trump a román államfővel találkozik elsőként a régióból

2017. június 3., szombat 16:10

Románia államfője lesz az első közép-kelet-európai államfő, akit megválasztása után hivatalában fogad Donald Trump – írja a Magyar Nemzet. 

A döntésben közrejátszhat, hogy bár a román külügy előzetesen úgy kalkulált, biztos Hillary Clinton lesz az új elnök, a választások után gyorsan sikerült irányt váltaniuk, és alkalmazkodniuk a washingtoni elvárásokhoz. Klaus Johannis román államfő a NATO-tagállamok vezetői közül elsőként ígérte meg, hogy Románia tartja magát a Trump által rögzített feltételhez, ennek megfelelően az ország már idén a GDP két százaléka fölé emelte a védelemre fordított költségeit (amelyek eddig sohasem haladták meg a bruttó hazai össztermék másfél százalékát).

Románia stratégiai elhelyezkedése miatt fontos az USA-nak Oroszország, Törökország és a Közel-Kelet viszonylatában egyaránt. Bukaresthez hasonlóan ugyanis Washingtonnak is érdeke, hogy a Fekete-tenger – Basescu exállamfő szóhasználatával élve – ne váljék „orosz tóvá”.

Johannis és Trump a tervek szerint június 9-én találkoznak, bukaresti Cotroceni-palota és a Fehér Ház is jelezte, egyaránt a két ország kapcsolatának elmélyítését és a stratégiai partnerség megerősítését várja a jövő heti washingtoni munkamegbeszéléstől. A magyar diplomácia a hír3ek szerint egy ideje már próbálkozik, de mostanáig nem tudta elérni, hogy Donald Trump személyesen fogadja Orbán Viktort. 

Rovatok