Index Vakbarát Hírportál

Vérdíjat tűzött ki a terroristák vezérei fejére a Fülöp-szigetek elnöke

2017. június 5., hétfő 13:56

Rodrigo Duterte katonái elsősorban Isnilon Hapilont akarták elfogni, aki az Iszlám Államnak felesküdött szélsőségesek, a kormányerők ellen harcoló, Maute nevű terrorszervezetet vezeti.

A Manilától 800 kilométerre délre, Mindanao szigetén, Marawi városnál két hete kirobbant harcokban mintegy kétszáz szélsőséges áll szemben a hadsereggel, és a katonák szerint bőven vannak fegyvereik, lőszerük és ellátmányuk is - írja az MTI.

"Az elnök 10 millió peso jutalmat ajánl annak, aki semlegesíti Isnilon Hapilont, aki feltehetőleg a Marawi városát támadó terroristákat irányítja" - mondta el a tábornok. Hapilon elfogásáért vagy megöléséért egyébként korábban az Egyesült Államok is ötmillió dolláros jutalmat ajánlott fel. Sőt, az Egyesült Államok nagykövetsége hétfőn jelentette be, hogy több száz gépfegyvert és gránátvetőt adott a Fülöp-szigeteknek, hogy az ország déli részén szembeszálljon a dzsihadista terroristákkal.

Hapilonon kívül Duterte a Mautét vezető Omar és Abdullah Maute elfogásáért vagy megöléséért is 5-5 millió pesós (kb. 27,6 millió forint) jutalmat helyezett kilátásba.

Restituto Padilla dandártábornok, a hadsereg szóvivője ezzel egy időben arról adott tájékoztatást, hogy a szélsőségesek már csak a 200 ezer fős lakosú, muszlim többségű Marawi városának tizedét tartják ellenőrzésük alatt. Padilla elmondta azt is, hogy a katonák lassan tudnak csak előrenyomulni, mert vigyázniuk kell a civilekre.

A két hete tartó összecsapások azzal kezdődtek, hogy a terroristák elfoglaltak egy iskolát, egy katolikus templomot, egy börtönt pedig felgyújtottak. Emellett túszul ejtettek katolikus híveket és egy papot, a város több pontján pedig harci állásokat alakítottak ki. A fegyveresek a túszok megölésével fenyegetőztek, ha nem hívják vissza az ellenük kivezényelt kormányerőket.

A harcokban eddig 120 szélsőséges halt meg, a Fülöp-szigeteki haderő 34 katonát vesztett, és 24 civil vesztette életét. A harcok miatt mintegy 100 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát.

Rovatok