Index Vakbarát Hírportál

Már több mint százezer kolerás van Jemenben

2017. június 8., csütörtök 14:16

Már százezer felé emelkedett a koleragyanús esetek száma Jemenben a járvány április 27-i kitörése óta - közölte csütörtökön az Egészségügyi Világszervezetre (WHO) hivatkozva az MTI. Eddig 101 820 koleragyanús esetről és 789 halálesetről érkezett jelentés az ország 19 kormányzóságában.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a WHO által még május közepén kiadott jelentés szerint az összeomlás szélén áll a jemeni egészségügyi rendszer, amelyet jelentősen meggyengített az országban több mint két éve tartó polgárháború is. Május közepén szükségállapotot hirdettek ki a húszi lázadók ellenőrzése alatt álló jemeni főváros, Szanaa tisztségviselői a városban kitört kolerajárvány miatt.

Jemenben a lakosság kétharmada nem jut tiszta ivóvízhez.

A Vibrio cholerae baktérium által okozott betegség elsősorban széklettel, hányadékkal és szennyvízzel, illetve az ezekkel érintkező nyers élelmiszerek révén terjed. A kolera erős hasmenéssel és hányással jár, ami gyors kiszáradáshoz, illetve akár halálhoz is vezethet.

A WHO felmérése szerint országosan 7,6 millió ember él olyan körzetekben, ahol nagyon magas a kolerafertőzés kockázata. Az ENSZ szerint Jemenben a lakosság kétharmadának, mintegy 17 millió embernek van szüksége sürgős emberbaráti segélyre.

Az arab-félszigeti országban Abed-Rabbó Manszúr Hádi szunnita elnök csapatai 2014 szeptembere óta harcolnak a síita húszi felkelőkkel és az Ali Abdullah Száleh előző államfőt támogató milíciákkal. A lázadók ellen 2015 márciusában a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció is hadba lépett, és légierővel segíti a kormányt.

Rovatok