Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a brüsszeli polgármester

2017. június 8., csütörtök 22:42

Lemondott Brüsszel polgármestere, Yvan Mayeur, mert kiderült, hogy éveken át nagyobb összegű havi juttatásban részesült, amiért részt vett egy hajléktalanokat segítő nonprofit szervezet igazgatótanácsi ülésein.

A polgármester 2015-ben 16 800 eurót, tavaly pedig 18 900 eurót vett fel a közfinanszírozásból, de önkéntes munkásokkal működő, Samusocial nevű szervezettől. Mayeur később azt állította, hogy havonta nettó 700 eurót kapott a szervezettől. "Szociális munkás vagyok, ez nem jótékonyság, hanem szakmai munka" - mondta a Le Soir című napilapnak.

A helyi sajtóhírek szerint a Samusocial büdzséjéből évente több tízezer euró jutott a szervezet munkáját felügyelő politikusoknak. Egyes jelentések szerint még arra sincs bizonyíték, hogy egyáltalán megtartották a szóban forgó üléseket, az igazgatótanács egy tagja azt mondta, hogy időnként csak telefonon egyeztettek.

Elio Di Rupo volt kormányfő, a szocialista párt elnöke szükségesnek nevezte a tisztségét 2013 óta betöltő polgármester lemondását. Az illetékes hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben.

(MTI)

Rovatok