Index Vakbarát Hírportál

Trump minisztere tagadta, hogy együttműködött az oroszokkal

2017. június 14., szerda 00:02

James Comey kirúgott FBI-igazgató után kedden a Trump-kormány igazságügyi miniszterét, Jeff Sessionst hallgatta meg az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága azzal kapcsolatban, hogy Oroszország megpróbálta-e befolyásolni a 2016-os amerikai választásokat és hogy Trump kampánycsapata együttműködött-e az oroszokkal. Az amerikai sajtó úgy próbálta beállítani Sessions meghallgatását, mintha egy politikai dráma folytatása lenne, a Comey-meghallgatás után viszont Sessions vallomása elég semmitmondóra sikeredett. A korábbi alabamai szenátor, aki az elsők között állt be Donald Trump mellé, ugyanis a kérdések döntő többségére nem volt hajlandó válaszolni, az idő többségében pedig leginkább magyarázkodott. 

Sessions leginkább azért érdekes az orosz ügy nyomozásában, mert, mint kiderült, a kampány alatt Trump nemzetbiztonsági tanácsadójaként kétszer is találkozott és egyeztetett Szergej Kiszlijak washingtoni orosz nagykövettel, egy korábbi szenátusi meghallgatáson viszont eskü alatt azt vallotta, hogy nem kommunikált az oroszokkal a kampány alatt. Miután kiderült, hogy ez nem volt igaz, Sessions bejelentette, hogy bár igazságügyi miniszterként ő a felelős az amerikai nyomozóhatóságokért, kivonja magát a Trump-kampány orosz kapcsolatait vizsgáló nyomozásból, annak felügyeletét átadja a helyettesének. Ezt nem volt nehéz úgy értelmezni, hogy Sessions lebukott, és innentől a Trump-Oroszország kapcsolat egyik példájaként emlegették.

Sessions viszont megdöbbentő hazugságnak nevezte, hogy ő együttműködött volna Oroszországgal az amerikai választások befolyásolásában.

Sessions értelmezése szerint nem hazudott a korábbi meghallgatáson, mert akkor azt kérdezte tőle Al Franken demokrata szenátor, hogy tud-e a Trump-kampány emberei és az oroszok közötti rendszeres kommunikációról. Viszont szerinte az, hogy kétszer találkozott az orosz nagykövettel, egyszer futólag, egyszer pedig az irodájában, az nem rendszeres kommunikáció. 

A miniszter szerint az sem igaz, hogy azért vonta volna ki magát az orosz nyomozásból, mert érintettnek érzi magát, vagy hogy akkor döntött volna erről, amikor a Washington Post kiderítette, hogy állítása ellenére igenis találkozott az orosz nagykövettel. Sessions azt mondta, hogy ő gyakorlatilag a miniszteri hivatalba lépésének első napjától kivonta magát ebből a nyomozásból, az amerikai igazságügyi minisztérium egyik belső szabályzata szerint ugyanis a minisztérium dolgozói nem vehetnek részt olyan kampánnyal kapcsolatos nyomozásban, amelyben tanácsadóként részt vettek, úgyhogy ő soha semmilyen információt nem kapott erről az ügyről. Bár hogy akkor miért pont akkor jelentette be, hogy kivonja magát a nyomozásból  - aminek Donald Trump nagyon nem örült - amikor gyakorlatilag lebukott, az nem derült ki.

Sessions reagált az FBI korábbi vezetőjének kijelentéseire is. James Comey arról beszélt a meghallgatásán, hogy jelezte Sessions-nek, hogy nagyon kellemetlen volt az elnökkel kettesben beszélnie, és hogy az FBI-ért felelős miniszternek tennie kellene valamit ebben az ügyben. Comey azt mondta a szenátusban, hogy Sessions lerázta magáról ezt a problémát, a miniszter szerint viszont ő azt mondta Comeynak, hogy tegyen hivatalos úton panaszt, ha úgy érzi, erre szükség van, de amúgy semmi nem tiltja, hogy az FBI vezetője négyszemközt egyeztessen az amerikai elnökkel. 

Mindennél viszont talán érdekesebb volt az, amiről Sessions nem volt hajlandó beszélni, márpedig elég sok ilyen téma volt. Egyáltalán nem volt például hajlandó megosztani azt, hogy mit beszélt Donald Trump elnökkel a kampány során vagy azóta az orosz nyomozással, James Comey-val vagy gyakorlatilag akármi mással kapcsolatban, sőt, olyan dolgokról sem volt hajlandó beszélni, amelyek egyáltalán a Fehér Házban hangzottak el. Mindezt pedig arra hivatkozva, hogy az igazságügyi miniszternek nem szokása ilyesmiről nyilvánosan beszélni, illetve hogy meghagyná a lehetőséget az elnöknek, hogy titokban maradjanak ezek a beszélgetések, ha ő úgy szeretné. A demokrata szenátorokat ez nagyon zavarta, volt, aki egyenesen azzal vádolta a minisztert, hogy hátráltatja a szenátus nyomozását, és azt is sokan megkérdőjelezték, hogy létezne-e az a szokásjog, amire Sessions hivatkozik, vagy hogy van-e egyáltalán jogalapja nem válaszolni a szenátorok kérdéseire. 

Rovatok