Index Vakbarát Hírportál

Ötezer rendőr védte az ezer fős Pride-ot Kijevben

2017. június 18., vasárnap 14:17

Komolyabb provokációk nélkül zajlott le idén a melegfelvonulás vasárnap az ukrán fővárosban – írja az MTI az UNIAN ukrán hírügynökség helyszíni jelentése alapján. A felvonulók és a rendőrök arányát nézve nem csoda, hogy nem tört ki igazán nagy botrány: az idei KievPride-on mintegy ezren vettek részt, a rendet pedig körülbelül öt és félezer rendőr felügyelte. A város központjában lévő Sevcsenko parknál - ahonnan a menet indult - fémdetektoros kapukat helyzetek el.

A menet alatt kisebb dulakodás azért kitört ki rendőrök és az ellentüntetők között, a fővárosi rendőrség közlése szerint emiatt hat embert vettek őrizetbe. Később Andrij Kriscsenko kijevi rendőrfőnök sajtótájékoztatót tartott, amelyen arról számolt be, hogy a dulakodás közben két rendőr sérült meg könnyebben, a megmozdulás résztvevői közül viszont senkit sem ért bántódás. Az ellentüntetők szivárványos zászlókat is égettek. 

Amikor a menet a felvonulás végéhez ért, a szervezők arra érték a résztvevőket, hogy mondjanak köszönetet a rendfenntartóknak a megmozdulás biztosításáért. A KievPride ellenzői, ukrán nacionalista szervezetek - köztük a Jobboldali Szektor (PSZ) - előrebocsátották, hogy nem tekintik a melegek felvonulását jogvédő akciónak, ezért igyekeznek megakadályozni a rendezvény megtartását. Ígéretet tettek ugyanakkor előző nap arra, hogy nem támadnak a felvonulás résztvevőire.

A felvonulást megelőző napon hackerek feltörték az ukrán LGBT-szövetség honlapját, és fenyegető üzenetet küldtek a szervezetnek e-mailben. A szervezet az incidens miatt az ukrán rendőrség kiberbűnözési osztályához fordult. Kijevben 2013 óta rendeznek melegfelvonulásokat.

Akárcsak tavaly, idén is a belvárosban tartották a rendezvényt, míg korábban nem központi részen szervezték meg az előre jelzett provokációk miatt. Minden alkalommal nagy számú rendőr biztosítja a rendet a felvonulás alatt. A többségében ortodox vallású ukrán lakosság alapvetően nehezen fogadja el a melegjogokat, ugyanakkor megfigyelők szerint az elmúlt évek alatt fokozatosan egyre toleránsabbá válik a társadalom a homoszexuálisokkal szemben.

Frissítés: Néhány órával a rendezvény befejezése után a szervezők viszont arról adtak hírt, hogy két résztvevőt a rendezvény után ismeretlenek megvertek. A kijevi rendőrség közölte, hogy egy támadót elfogtak, társait még keresik, írja az MTI. Az UNIAN ukrán hírügynökség helyszíni jelentése szerint az idei KievPride elnevezésű megmozduláson mintegy ezren vettek részt, köztük nemcsak az LMBT-közösségek jogvédői, hanem velük rokonszenvező ukránok és külföldi diplomaták is.

Rovatok