Index Vakbarát Hírportál

Újabb merényletet követett el Szomáliában az ifjúsági terrorszervezet

2017. június 20., kedd 14:47

Kedden egy tejszállító autóba rejtett bomba robbant Szomália fővárosában, Mogadishuban. Az öngyilkos merényletnek legalább tizenhat halottja van, írta az MTI.  Még legalább 17 ember megsebesült, nagy részük válságos állapotban van, így a halottak száma emelkedhet. A kerület fölött fehér füst keringett, több házat is megrázott a robbantás, írta az Al Jazeera.

Bár a merénylő biztonsági emberek tanácskozását vette célba, az áldozatok nagy része mégis civil, mert a megbeszélés egy zsúfolt piac mellett zajlott. A támadást az al-Sabáb ifjúsági terrorszervezet vállalta magára, szinte azonnal. Az al-Sabáb ("a srácok") célja, hogy átvegye az irányítást az anarchiába süllyedt Szomália fölött.

Múlt héten szerda este ugyanennek a szervezetnek az emberei túszokat ejtettek egy fővárosi étteremben, a rendőrségnek csak másnap hajnalra sikerült véget vetnie a túszdrámának, amelyben 31 ember vesztette életét, és mintegy 40 sebesült meg. A halálos áldozatok többségét a támadók közvetlen közelről lőtték agyon, köztük öt kislányt is. 

Az al-Sabáb a washingtoni Stratégiai Tanulmányok Afrika Központjának adatai szerint tavaly több mint 4200 embert ölt meg, többet mint bármely más terrorszervezet a kontinensen.

Rovatok