Index Vakbarát Hírportál

Újra erőre kaphat a gyilkos tűz Portugáliában

2017. június 20., kedd 06:20

A kánikula miatt még most sem tudták megfékezni a portugáliai erdőtüzet - írja a BBC. A hatóságok elmondása szerint nagyjából a tűz 70 százalékát tudták "ellenőrzésük alá vonni", viszont a szeles, de forró időjárás miatt kedden akár újra erőre kaphat a tűz. A hőmérséklet a nap folyamán a 38 fokot is elérheti.

A portugáliai tűzvészben vasárnap óta legalább 64 ember meghalt. A BBC szerint a legutolsó áldozat egy 40 éves tűzoltó, aki a kórházban halt meg. Több mint 130 sérültje van a tűznek.

A kormány az érintett területen (Pedrógão Grande környékén) rendkívüli állapotot vezetett be. Több mint ezer tűzoltó dolgozik a lángok megfékezésén.

Ahogy arról korábban írtunk, a lángok nagy erővel és "megmagyarázhatatlan" sebességgel terjedtek - mondta a belügyminisztérium szóvivője. Ugyanakkor nincs szó emberi mulasztásról vagy szándékosságról, a tűzvész oka természetes eredetű: a száraz viharok okozták.

A száraz vihar az, amikor az esőcseppek még a földet érés előtt elpárolognak. Villámok azonban ugyanúgy vannak, mint normál esetben, csakhogy az eső nélkül jóval könnyebben tudnak tüzeket létrehozni.

Rovatok