Index Vakbarát Hírportál

Gyújtogatás okozhatta a 60 embert megölő portugáliai erdőtüzet

2017. június 21., szerda 21:43

A tűzoltóknak szerdán sikerült eloltaniuk az elmúlt évek legsúlyosabb erdőtüzét Portugáliában, írja az MTI. A Lisszabontól kétszáz kilométerre tomboló tűzvészben 64 ember halt meg és több mint 200 megsérült.

António Costa miniszterelnök szerdán magyarázatot kért arra, hogy miben hibázhattak a sürgősségi szolgálatok munkatársai a tűz kitörését követő válaszlépésekben. Marcelo Rebelo de Sousa államfő pedig arra kérte a portugál törvényhozást, hogy a lehető leghamarabb fogadjon el új törvényeket, amik jobban biztosítják az erdők védelmét és hatékonyabb reagálást tesznek lehetővé.

Természeti katasztrófa vagy szándékos gyújtogatás?

A tüzet a rendőrség feltételezése szerint egy fába csapódó villám okozhatta, a lángok pedig az alacsony páratartalom, a rendkívül magas hőmérséklet és az erőteljes szelek miatt megmagyarázhatatlan sebességgel kezdtek terjedni.

A nyomozók azonban jelezték, hogy kikérdezik még Jaime Marta Soarest, a tűzoltók országos szövetségének vezetőjét is, aki szerint valószínűbb, hogy gyújtogatás történt:

A tűz délután 3 óra körül ütött ki, a villámlás később kezdődött.

Az európai erdőtűz-információs rendszer adatai szerint a mostani tűzvészben több mint 40 000 hektár erdő égett le. Ez bőven nagyobb, mint a sok éves átlag: 2008 és 2016 között az év ezen időszakában átlagosan kevesebb mint 10 000 hektárnyi erdőterület pusztult el a hasonló tűzesetekben.

Rovatok