Index Vakbarát Hírportál

A gerillák elismerték a holland tévések elrablását

2017. június 22., csütörtök 07:58

Elismerte a kolumbiai Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) nevű gerillacsoport, hogy ők raboltak el a héten két újságírót a venezuelai határ közelében - jelentette helyi idő szerint szerdán az El Spectador című helyi lap.

Igaz, a szervezet nem emberrablásnak nevezi a történteket; úgy nyilatkoztak, hogy "elővigyázatosságból őrizetbe vették" a két hollandot, hogy megtudják, mit kerestek az ország Norte del Santander nevű térségében. Az ELN azt is tudatta, hogy már folynak a tárgyalások a római katolikus egyház közvetítésével az újságírók szabadon engedéséről.

A két holland újságíró, Derk Bolt és Eugenio Follender hétfőn tűnt el. Éppen riportot forgattak, egy holland pár által örökbe fogadott nő vérszerinti anyját próbálták felkutatni.

A baloldali ideológiát követő ELN-nek 1500-2000 katonája lehet. A szervezet korábban gyakran rabolt el embereket, hogy a váltságdíjból pénzhez tudjon jutni. A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű szélsőbaloldali lázadócsoporttal szemben az ELN még nem írt alá békemegállapodást a bogotái kormánnyal, de erről is folynak az egyeztetések.

Rovatok