Index Vakbarát Hírportál

Új kormányfője lesz Szerbiának

2017. június 22., csütörtök 14:53

Néhány napig kérdéses volt, de végül összegyűlt a kellő számú szavazat a szerb parlamentben az új kormányfő megválasztásához, írja az MTI. A 250 tagú törvényhozás legalább 156 tagja megszavazza Szerbia első női miniszterelnökének kinevezését.

A szerbiai köztévé szerint a kormánykoalíció nagy része biztosan megszavazza Ana Brnabic eddigi közigazgatási miniszter kormányfővé választását. Kivételt talán az Egységes Szerbia nevű párt hat tagja jelent, az elnökük ugyanis korábban többször is kijelentette, nem fogad el egy nyíltan leszbikus nőt Szerbia miniszterelnökének. 

Azért kell új kormányfőt és kormányt kinevezni, mert Aleksandar Vucic miniszterelnökként indult az áprilisi elnökválasztáson, és megnyerte azt, így kormányfő nélkül maradt Szerbia. A kormányfőt a szerb jogszabályok szerint az államfő kéri fel kormányalakításra, majd a kormányfőjelöltnek be kell mutatnia új kabinetjét és programját. A kormány megválasztásáról végül a parlament szavaz.

 A várakozások szerint a kormány két új minisztériummal bővül, az erről szóló vita már szombaton megkezdődhet a parlamentben. Ezután mutatja be a miniszterelnök-jelölt a programját és kabinetjének tagjait, majd a képviselőház szavaz az új kormányról. Mindennek június 30-ig meg kell történnie, a határidő megsértése ugyanis újabb előrehozott választást jelentene Szerbiának (az utóbbi öt évben már három parlamenti voksolás volt).

Rovatok