Index Vakbarát Hírportál

Három év börtönt kapott a bukott dél-koreai elnök bizalmasa

2017. június 23., péntek 10:04

Meghozták az első ítéletet az előző dél-koreai elnök, Pak Gunhje bukásához vezető korrupciós botrányok ügyében. A volt államfő bizalmasát, Csoj Szunszilt három év börtönre ítélték, amiért pozíciójával visszaélve nyomást gyakorolt egy egyetem vezetésére, hogy vegyék fel a lányát, akinek nem voltak meg a megfelelő vizsgái.

Csoj mellett a szöuli egyetem két volt munaktársát is börtönbüntetésre ítélték, amiért segítettek Csojnak, írja a BBC. A nő ellen további eljárások vannak folyamatban hatalommal való visszaélés, feltételezett csalás, és kényszerítés vádjával.

Az ország első elnöknője ellen azért kezdődtek százezres utcai tüntetések tavaly év végén, és bukott meg végül, mert kiderült, hogy bizalmas barátnője, Csoj Szunszil kormányzati és személyi döntésekbe is beleszólhatott, holott semmilyen hivatalos tisztsége nem volt, emellett a kormányzat a gyanú szerint hatalmas pénzeket sajtolt ki dél-koreai nagyvállalatoktól, és a pénz végül olyan alapítványoknál landolt, amelyeket Csoj ellenőrzött. A botrány hátteréről itt írtunk bővebben>>>

Rovatok