Index Vakbarát Hírportál

Szíriai harckocsikat lőtt ki az izraeli légierő

2017. június 25., vasárnap 11:24 | aznap frissítve

Szíriai területről tíz lövedék csapódott be az Izrael ellenőrzése alatt álló Golán-fennsíkra, és bár a támadásnak nem voltak halálos áldozatai, de az izraeli légierő rövid idő múlva válaszcsapást mért szír területre.

Az izraeli hadsereg közlése szerint két páncélost észleltek a szíriai oldalon.  A Golán-fennsíkon becsapódó lövedékek a Szíriában egymással szemben álló felek közötti harcokból származtak, de a zsidó állam semmilyen körülmények között nem hajlandó elfogadni területi szuverenitásának megsértését, közölték.

Egy izraeli harci gép ezért légicsapást hajtott végre. A Haaretz egy videót is közölt a bevetésről, amelyen a szír kormányerők egyik nehézgéppuska-állását és két páncélosát éri a támadás.

A hivatalos szír állami hírügynökség, a Sana jelentése szerint a légicsapásnak több halálos áldozata is volt, de pontos számot nem közöltek. Aszad szíriai elnök régóta vádolja azzal Izraelt, hogy a polgárháborúban a szír lázadókat támogatja. 

Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el Szíriától az 1200 négyzetkilométeres Golán-fennsíkot, ahol  38 ezer ember él.  A területet 1981-ben annektálták, de ezt soha nem fogadta el a  Nemzetközi Közösség.  Szíria nem mondott le a területről és az ENSZ-hez fordult. Jelenleg egy  510 négyzetkilométeres területet tart ellenőrzése alatt. A két ország hadserege emiatt máig hadiállapotban van.  

Rovatok