Index Vakbarát Hírportál

USA: Nehezen teljesíthető a Katarral szembeni követelések egy része

2017. június 25., vasárnap 21:33

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter szerint nehezen teljesíthető a blokád visszavonásának feltételeként Katarral szemben a napokban támasztott követelések egy része, de szerinte ezek már megteremtik egy párbeszéd alapjait, ami elvezethet a válság megoldásához. Arra sürgette az érintett országokat, hogy tárgyaljanak, szerinte együtt kell mindent megtenniük „a terrorizmus megállításáért és a szélsőségesség leküzdéséért". Közleményében azt is jelezte, hogy Washington támogatja Kuvait közvetítői szerepét.

Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom június 5-én szakította meg a diplomáciai kapcsolatait Katarral, amelyet szélsőséges szervezetek támogatásával vádol. A helyzetről itt írtunk bővebben>>>

A blokádot meghirdető országok pénteken tíz napot adtak Katarnak arra, hogy a szankciók feloldásáért cserében teljesítse 13 követelésüket. Ezek között szerepel az al-Dzsazíra televízió bezárása, a katari török katonai támaszpont felszámolása és az Iránnal fennálló kapcsolatok szűkítése. Katari kormány kommunikációs irodájának vezetője pénteken közleményben utasította el a követeléseket és Törökország is jelezte, hogy a belügyeibe történő beavatkozásnak tekinti a katonai támaszpontra vonatkozó kérést.

Vasárnap Haszan Róháni iráni elnök telefonon beszélt a katari emírrel, ami után azt mondta, Irán el akarja mélyíteni kapcsolatait Katarral, és elutasítja a Szaúd-Arábia és szövetségesei által az emírség ellen elrendelt blokádot, írja az MTI.

Rovatok