Index Vakbarát Hírportál

A Pentagon szerint is vegyifegyver-támadásra készül Szíria

2017. június 27., kedd 19:56

Jeff Davis, a Pentagon szóvivője keddi sajtóértekezletén azt állította, hogy a tárca szakemberei vegyifegyver-támadást szolgáló aktív készülődést észleltek egy szíriai légitámaszpontnál, adta hírül az MTI. Ugyanott, ahol amerikai állítás szerint áprilisban hajtottak végre mérgesgáz-támadást szíriai kormányerők. 

Hétfőn este a Fehér Ház hasonló értelmű nyilatkozatot adott ki, abban is arról beszéltek, hogy az Egyesült Államok lehetséges vegyifegyver-támadás előkészületeit azonosította. Akkor a Fehér Ház szóvivője, Sean Spicer hangsúlyozta:

amennyiben Damaszkusz vegyifegyver-támadást hajtana végre, azért nagy árat kell majd fizetnie. 

A szír kormány még keddre virradóra cáfolta a Fehér Ház információit és kedden nyilatkozott Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov is, aki úgy fogalmazott, hogy elfogadhatatlan Szíria törvényes vezetőinek ilyen fenyegetése, ebben a politikai játszmában jelenti a következő lépést, hogy a Pentagon is ezzel az üggyel foglalkozik hivatalosan.

Főleg azok után, hogy a Fehér Ház szokásos napi sajtótájékoztatóján kedden a helyettes szóvivő, Sarah Huckabee Sanders azt közölte, hogy az elnöki hivatal hétfő esti közleményét is csak azután adták ki, hogy a Pentagonnal, illetve a külügyminisztérium és a legfontosabb hírszerző ügynökségek vezetőivel konzultáltak volna.

Rovatok