Index Vakbarát Hírportál

Mallorcai dzsihadistákra csaptak le

2017. június 28., szerda 09:19

Nemzetközi akció keretében őrizetbe vették az Iszlám Állam hat feltételezett tagját három európai országban - közölte spanyol forrásokra hivatkozva az MTI. A spanyolországi Mallorca szigetén négy, Németországban és Nagy-Britanniában egy-egy embert fogtak el a hatóságok.

A sejt szélsőséges videókat tett közzé az interneten, fiatal harcosokat toborzott az Iszlám Állam számára, akiknek kiképzésére és radikalizálására hetente szerveztek titkos összejöveteleket, azzal a céllal, hogy a konfliktuszónákba küldjék őket.

A nyomozás még 2015-ben indult, amikor a hatóságok felfigyeltek egy weboldalra, amelyen egy fiatal spanyol muzulmán beszervezését, elméleti kiképzését és Szíriába utaztatásának folyamatát dokumentálták videókkal.

A videók készítőjeként egy szalafista imámot azonosítottak, aki a csoport szellemi vezetője volt. Több európai országban nyomoztak utána, de gyakori helyváltoztatásai miatt csak most, Nagy-Britanniában sikerült kézre keríteni. A Németországban őrizetbe vett férfi szintén egy szalafista imám, aki kapcsolatban állt a spanyolországi csoport tagjaival, és szerepelt a propagandavideókban is, amelyeket készítettek.

A spanyol belügyminisztérium szerint a csoport székhelye Palma de Mallorca városában volt, és tevékenységükkel megsokszorozták az Iszlám Állam híveinek számát.

Rovatok