Index Vakbarát Hírportál

Akinek legálisan fegyvere van, az lelőheti a terroristákat Csehországban

2017. június 29., csütörtök 12:01

Jóváhagyta a cseh alsóház szerdán azt az alkotmánymódosító javaslatot, mely szerint a fegyvert törvényesen tartók szükség esetén lelőhetik a terroristákat, írja az MTI. A kezdeményezést még a szenátusnak is el kell fogadnia, illetve az államfőnek is alá kell írnia, bár Milos Zeman elnök már korábban jelezte, hogy egyetért az előterjesztéssel. 

A kezdeményezést Milan Chovanec szociáldemokrata belügyminiszter nyújtotta be. Ez volt a reakció arra, hogy az Európai Unió szigorítja a fegyvertartási irányelveket, amivel a cseh kormány nem ért egyet, és amit az Európai Bíróságon is meg akar támadni.

A belügyminiszter szerint ezzel a módosítással lehetővé tennék az aktív és gyors védekezést, ezzel pedig csökkenteni lehetne a terroristák esélyeit a sikerre. Így a törvényes fegyvertartási engedéllyel rendelkező polgárok hozzájárulhatnának a 10,5 milliós ország belső biztonságához.

Ugyanakkor az alkotmánymódosítás csak a fegyvertartási engedéllyel rendelkezők fegyverhasználatára vonatkozik, és nem engedélyezi az általános fegyverviselést, ahogy az az Egyesült Államokban szokás. Azonban ez is 300 ezer embernek adná meg a lehetőséget a terroristák lelövésére a hivatalos belügyi kimutatások szerint.

A szabályok szerint egy alkotmánymódosító javaslat elfogadásához a 200 tagú képviselőház, illetve a 81 tagú szenátus (felsőház) jelen lévő tagjainak háromötödének a támogatása szükséges. Az alsóházban jelenlévő 168 képviselőből 139 igennel voksolt szerdán, így első körben átment a javaslat.

Rovatok