Index Vakbarát Hírportál

Elfogtak egy férfit, aki a francia elnök ellen készült merényletre

2017. július 3., hétfő 16:31

A francia rendőrség elfogott egy 23 éves férfit, aki a gyanú szerint július 14-én, a nemzeti ünnepen tervezett merényletet Emmanuel Macron elnök ellen. A hírről először az RMC rádió számolt be, amit azóta már rendőrségi források is megerősítették, írja az MTI. A szélsőjobboldali férfit június 28-án állították meg Párizs egyik elővárosában, Argenteuil-ben.

Kihallgatása során kiderült, hogy nemcsak az államfőt akarta megtámadni, rajta kívül még "muzulmánok, zsidók, feketék és homoszexuálisok" is szerepeltek a listáján. Nem most került először a rendőrség látókörébe, 2016-ban már elítélték azért, mert annak az Anders Behring Breiviknek méltatta a tetteit, aki 2011-ben 77 embert gyilkolt meg Norvégiában. Az ítélet 3 év volt, amiből 18 hónapot felfüggesztettek. 

A rendőrök a mostani házkutatás során három konyhakést találtak a gyanúsított gépkocsijában, s a számítógépe átvizsgálása során pedig kiderült, hogy interneten keresett potenciális célpontokat. 

A gyanúsított profilja és terve a hatóságok szerint emlékeztet Maxime Brunerie merényletkísérletére, aki 2002. július 14-én a katonai díszszemle elején Jacques Chirac akkori államfő gépkocsiját vette célba a párizsi Champs-Elysées sugárúton. A szintén szélsőjobboldali mozgalmakkal szimpatizáló, akkor 25 éves támadó egy gitártokba rejtett 22 mm-es karabélyból adott le nem célzott lövést, amitől senki nem sérült meg. A férfit 2004-ben tíz év szabadságvesztésre ítélték, a perében azt mondta, hogy "valami történelmi dolgot" akart végrehajtani, 2009 augusztusban szabadult.

Rovatok