Index Vakbarát Hírportál

A szexuális zaklatások és erőszak miatt férfiak nélküli fesztivált szervez egy svéd humorista

2017. július 4., kedd 22:19 | aznap frissítve

Ahogy a tavalyi fesztiválszezonban, úgy idén is attól hangos a svéd sajtó, hogy lányokat zaklattak és erőszakoltak szórakozás közben, írja a Newsweek. A Bravalla fesztivált, ahol tavaly és idén is erőszakoltak fiatal lányokat jövőre ezért nem is rendezik meg.

"Egyes férfiak szemlátomást nem tudnak viselkedni. Ez elfogadhatatlan" – mondták a szervezők, amikor bejelentették az egyik legnagyobb svéd fesztivál végét. (A TheLocal ehhez hozzáteszi, hogy a fesztivál óriási anyagi bukás volt, tavaly például 75 millió koronás, közel 2,4 milliárd forintos veszteséggel zárt.)

Ezután állt elő egy svéd humorista azzal az ötlettel, hogy szervezni kéne egy fesztivált, ahová férfiak nem mehetnek be.

Mit szolnátok ahhoz, ha összehoznék egy elég menő férfiak nélküli fesztivált és egészen addig csinálnánk, amíg meg nem tanulja az ÖSSZES férfi, hogy hogyan kell viselkedni?

– írta ki Twitterre Emma Knyckare.

Vad tror ni om att vi styr ihop en asfet festival dit bara icke män är välkomna som vi kör tills ALLA män har lärt sig hur en beter sig?

— Emma Knyckare (@Knyckare) 2017. július 2.

A humorista először nem gondolta komolyan a posztot, de annyi támogatást és bíztatást kapott, hogy úgy döntött, tényleg megszervezi a fesztivált. Jövő nyáron lesz az első és alapvetően rock koncerteket szeretne leszervezni.

Tavaly a Putte In Parken nevű ingyenes svéd fesztiválon 35 szexuális zaklatást jelentettek. A Bravalla fesztiválon tavaly tavaly öt lányt erőszakoltak meg, egy tucatot pedig zaklattak. Idén kevésbé volt rossz a helyzet, egy erőszakról és néhány zaklatásról érkezett bejelentés.

Mi ez a sok nemi erőszak Svédországban?

A szexuális bűncselekményekben Svédország abszolút listavezető Európában: 2010-es adatok alapján 100 ezer svéd lakosra 63,5 nemi erőszak jut, míg Németországban csak 9,4. Nálunk mindössze 2,5 nemi erőszak jut 100 ezer magyarra.

A szélsőjobboldali sajtó és az amerikai elnök általában a bevándorláspárti svéd politikusokat okolja a sok szexuális erőszak miatt. Pedig az igazi ok, hogy Svédországban sokkal szigorúbban állnak a szexuális zaklatás és erőszak kérdéséhez, és olyan eseteket is szexuális bűncselekménynek könyvelnek el, amelyek máshol csak kisebb súlyú zaklatásnak minősülnének.

Emellett a hatóságok arra bátorítják az áldozatokat, hogy minden esetben jelentsék be, ha zaklatják őket. Más országokban ennek ellenkezője jellemző: a nők elleni erőszakos cselekményeket jelentős látencia jellemzi, sok eset soha nem kerül a hatóságok látókörébe.

Rovatok