Index Vakbarát Hírportál

Újra fellebbez a Lockerbie-merénylő családja

2017. július 4., kedd 15:01

Újra fellebbez a Lockerbie-merénylő családja annak érdekében, hogy a szerintük jogtalanul elítélt líbiai férfi posztumusz felmentsék – írja az AP.

Abdelbaset al-Megrahit 2001 januárjában ítélték el a Lockerbie-per keretein belül. Az ítélet szerint ő robbantotta fel 1988. december 21-én a Pan Am egy járatát 1988. december 21-én a skót Lockerbie városa felett, melynek következtében 270 ember halt meg a repülőn, további 11 pedig a földön lelte halálát. 

A férfi a per során végig tagadta a vádakat, de ennek ellenére is életfogytiglanra ítélték. Később egyszer elutasították a fellebbezését, egy másik esetben pedig félbehagyta a procedúrát. 2009-ben aztán a skót jogrendnek megfelelően, könyörületességből szabadon engedték, mivel kiderült, hogy prosztatarákja van, az orvosok legfeljebb három hónapot adtak neki. Al-Megrahi azonban nem halt meg, egyes értesülések szerint Kadhafival is bujkált, aki egyébként elítélése után azt mondta, bizonyítani tudja ártatlanságát. A férfi aztán végül 2012-ben halt meg, továbbra is bizonygatva ártatlanságát.

A családja most ismét megpróbálja tisztázni a férfi nevét, ügyvédjük ennek érdekében kedden bizonyítékokat tartalmazó dossziét adott le a skót rendőrségnél. Ha a férfit felmentenék, azzal a Lockerbie-per mindkét vádlottja tisztázódna, ám azt nem tudni, hogy ezzel egyúttal újra is nyitnák-e az ügyet.

Rovatok