Index Vakbarát Hírportál

Tisztázta magát a mutogatás vádja alól a volt konzul Floridában

2017. július 4., kedd 13:18

A közszeméremsértés vádját ejtették, a rendzavarás vádja alól felmentették - így végződött a 71 éves Gergátz István ellen indult büntetőeljárás Floridában. Egy strandról vitték el a rendőrök februárban, miután meztelenül napozott egy függőágyban. Azt mondja: mutogatásról szó sem volt, elhagyott helyen volt, legfeljebb egy madár vagy egy drón láthatott volna rá. Az ártatlanság bebizonyosodása abból a szempontból túl későn jött, hogy addigra elveszette a tiszteletbeli konzuli posztját, állítása szerint kikényszerítették a lemondását.

Ártatlannak mondta ki a bíróság Gergátz Istvánt, Sarasota egykori tiszteletbeli magyar konzulját, akit februárban közszeméremsértés vádjával vettek őrizetbe egy strandon. Az ügy lezárulásáról maga Gergátz István tájékoztatta az Indexet levélben, kérve a becsületén esett csorba kiigazítását.

Februárban a Magyar Nemzet írta meg elsőként a magyar médiában, amerikai sajtóhírek alapján, hogy a 71 éves tiszteletbeli konzult öt másik, 52 és 80 év közötti férfival együtt bevitték a rendőrök egy két különböző napon zajló, álruhás akció eredményeképpen. Az amerikai wfla.com akkori híre szerint Gergátzra egy függőágyban, meztelenül találtak rá a Casperson strandon. 500 dolláros óvadék fejében helyezték szabadlábra.

Márciusban kiderült, hogy Gergátz István nem tiszteletbeli konzul többé. Szijjártó Péter külügyminiszter az MSZP-s Mesterházy Attila parlamenti kérdésére válaszolta azt március 17-én, hogy Gergátz március 3-án azonnal hatállyal lemondott a posztjáról.

Csak drónnal láttak volna rá a függőágyban

A volt konzul levele szerint valójában a következő történt azon a február 24-i péntek délelőttön, amikor a rendőrök lecsaptak rá:

A helyszín, a Casperson strand körülbelül 8-10 kilométer hosszú. Gergátz és a felesége évek óta jártak ide, a szokott helyük a strand legtávolabbi része volt, háromnegyed óra sétányira a parkolótól. Ez a rész nem hivatalos nudista strandként működött, itt nincs úszómester, a part elhagyott, csendes, erdős. Mindig ugyanahhoz a két pálmafához mentek. "A függőágyat a tengerparttól kb 20-30 méterre, egy dombon két fa közé kötjük fel, egy repülő madár vagy egy drón segítségével lehetne felülről a függőágyba látni. Ha a parton valaki sétál, nem lát bele a függőágyba" - írta. Szerinte azon a délelőttön egyébként senkit nem lehetett látni a környéken, teljesen üres volt a tengerpart.

Amikor a magát egyszerű napozónak kiadó nyomozó közelített hozzá, Gergátz éppen olvasott a függőágyban, amelyet belülről törülközővel bélelt ki. A volt konzul azt állítja, hogy amikor az "álnapozó" közeledett, akkor betakarta magát,

mutogatásról szó sem lehetett.

Gergátz szerint a közszeméremsértés vádját nagyon gyorsan ejteni kényszerültek a hatóságok, miután a rá törő nyomozók sem tudtak róla olyan képet készíteni, amely azt alátámasztotta volna. Csak a törülközőről, a függőágyra akasztott inzulinpumpájáról és a kezében tartott New Yorker magazinról készült fotó.

Nem lett volna hová tenni az inzulinpumpát

"Mivel komoly cukorbeteg vagyok, inzulinpumpával élek, melyet állandó jelleggel viselek, és ezt a szerkezetet a derekamon a nadrágomhoz kell akasztanom, tehát

nem lehetséges, hogy pumpa nélkül és nadrág nélkül sétálnék valahol is

- magyarázta. 

Miután az ügyész bizonyíték hiányában ejtette az eredeti vádat, Gergátz szerint rendzavarás vádjával próbálták felelősségre vonni. Azt írja: ő ezt sem volt hajlandó tárgyalás nélkül elfogadni, mert szerinte az üres, elhagyott strandon senkinek a rendjét nem zavarta. Az ügyben így hát tárgyalást tartottak májusban, ami a volt konzul tájékoztatása szerint azzal végződött, hogy felmentették ezalól a vád alól is.

Mellékelte az ügyvédje, Peter D. Aiken levelét, amelyet a tárgyalás után írt neki. Ebből kiderül, hogy a napozónak álcázott rendőr is úgy tanúskodott, hogy nem látta a nemi szervét, csak feltételezte a meztelenséget, mert a függőágy résein keresztül látta, hogy nem visel fürdőruhát. A rendőr is elismerte: Gergátz nem próbálta mutogatni magát.

Kényszerítették a lemondásra

Gergátz István az Indexnek azt írta, "a magyar sajtó hamis hírzuhataga" az egészségébe került. Keserűen írt arról is, hogy a márciusi lemondása nem a saját, önkéntes döntése volt, hanem kikényszerítették. "A külügyminisztérium és a nagykövetasszony nem várta meg, míg bebizonyítom magamról ártatlanságom, hiába kérték erre a washingtoni konzulok, akikkel munkakapcsolatban álltam.

A márciusi kikényszerített lemondásom óta a minisztérium a 17 éves önkéntes tb konzuli munkámat egy sorral nem köszönte meg

- fogalmazott.

A nyugalmazott belgyógyász doktor Gergátz István Amerikában született, élt Ohióban, New Jersey-ben és Louisianában is. 1999-től New Orleansban volt tiszteletbeli konzul, hat éve költözött feleségével, Bika Juliannával együtt Floridába.

Rovatok