Index Vakbarát Hírportál

Óriási siker a medvetüntetésen: engedélyezik az állatok kilövését

2017. július 5., szerda 13:55

Engedélyezte a székelyföldi medvék kilövését a román környezetvédelmi miniszter, miután több százan tüntettek a medveirtásért Bukarestben. Az úgynevezett "közbelépési kilövési keret" 175 veszélyessé vált medve kilövését teszi lehetővé augusztustól.

Több száz székelyföldi elöljáró, a medvetámadások által érintett települések képviselői tüntettek szerda délben Bukarestben a környezetvédelmi minisztérium épülete előtt - írta a Maszol.ro.

Korábban mi is írtunk arról, hogy Kovászna megye vezetése úgy érzi, tarthatatlanná vált a medvehelyzet. A megyében kétszer annyi (körülbelül 1300) medve él, mint amennyit a térség el tudna tartani.

Tavaly óta a megyei környezetvédelmi ügynökségnél közel 200 olyan esetet jegyeztek fel, amely medvékhez köthető, hat embert pedig azért kellett ellátni, mert egy medve támadta meg őket. Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke ezek után írt nyílt levelet, amelyben a minisztert arra kéri, engedélyezze a medvék kilövését

A szerdai tüntetésen a demonstrálók egy nagy molinót is kifeszítettek

Medvét az erdőbe, ne hozzánk a csűrbe!

román nyelvű felirattal. A Maszol szerint a demonstráció békésen zajlott, egy fúvószenekar gondoskodott a hangulatról.

Közben Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter az irodájában tárgyalt többek között Borboly Csaba Hargita megyei, Tamás Sándor Kovászna megyei, Péter Ferenc Maros megyei tanácselnökkel. Majd a megbeszélés után a miniszter bejelentette,  aláírta szerdán azt a rendeletet, amelynek alapján augusztus 15-től elkezdik kilőni azokat a medvéket az érintett megyékben, amelyek vadkárokat okoztak vagy emberekre támadtak. 

Az úgynevezett "közbelépési kilövési keret" 175 veszélyessé vált medve kilövését teszi lehetővé.

Maros Megye Tanácsának elnöke, Péter Ferenc a Maszolnak elmondta: számításai szerint két hét, legtöbb egy hónap alatt a vadászoknak sikerül majd kilőni azokat a medvéket a négy érintett megyében, amelyek veszélyt jelentenek az emberekre és a gazdaságaikra.

Rovatok