Index Vakbarát Hírportál

Százezernél több tüntető tart Hamburgba

2017. július 5., szerda 11:33 | aznap frissítve

Kedd este összecsaptak a rendőrök és a G20-kritikus tüntetők Hamburgban, vízágyúval oszlatták fel a tömeget - írja az NDR.de. A G20-at július 7-én és 8-án rendezik Hamburgban, de már napok óta tüntetnek ellene.

A csúcs több ezer ellenzője a Neuen Pfedermarkt nevű helyen gyűlt össze egy felhívásra, a St. Pauli városrészben. Jó kedélyűen, zenével, sörözéssel, füvezéssel tiltakoztak a G20 ellen, hangszórókból a szokásos tüntetős dalok, köztük a Killing in the name of szólt a Spiegel szerint. 

Délután még a szokásos mederben zajlottak a dolgok, aztán este a rendőrök elkezdték felszedni a napok óta ott alvó tiltakozók sátrait, mert a hatóságok szerint nincs joguk közterületen éjszakázni. A rendőrök oszlatni kezdték a tömeget, de többen annyira ellenálltak, hogy a blokádot végül csak vízágyúzással és rohamkocsik segítségével tudták feloldani a rendőrök. Több ember könnyebben megsérült.

Az összecsapás előtt a hamburgi belügyminiszter, Andy Grote azt nyilatkozta, "militáns szélsőbaloldaliak" akarnak tüntetni és sátorozni Hamburgban, sőt, az eddigi legnagyobb "black bloc" tüntetést tervezik ide a G20-ra, de a miniszter szerint a rendőrség készen áll. Black bloc tüntetésnek hívják azokat az erőszakos, antiglobalista, anarchista tüntetéseket, amikor a tüntetők fekete ruhákat, fejfedőket, maszkokat, sisakokat viselnek, hogy azzal védjék arcukat. 

A 2007-es G8-csúcson Rostockban például 400 rendőr került kórházba egy black bloc-tüntetés után. 

A BBC szerint százezernél is többen utaznak a napokban Hamburgba, hogy tüntessenek a G20 ellen. A Local.de szerint 20 ezer rendőrt állítanak csatasorba, és június végéig legalább 30 tüntetést jelentettek már be. Vannak köztük békések is, de van "Shut Down G20" és "G20 - Welcome to Hell" című tüntetés is.

Trump és Putyin

A tüntetők azért is ilyen lelkesek, mert július 7-én tartja első találkozóját Hamburgban, a G20-as csúcson Trump és Putyin. A találkozón valószínűleg megvitatják Szíria és Ukrajna helyzetét is. Az MTI szerint az Európai Uniót tömörítő G20-csoport tanácskozásán arról is szó lesz, hogyan zabolázzák meg a phenjani fegyverkezést.

Rovatok