Index Vakbarát Hírportál

Elhunyt II. János Pál szóvivője

2017. július 6., csütörtök 05:14

Nyolcvanéves korában elhunyt Joaquin Navarro-Valls, aki több mint húsz éven át, II. János Pál pápasága idején volt szentszéki szóvivő - írja az MTI.

Halálhírét Greg Burke hivatalban lévő vatikáni szóvivő közölte a Twitteren csütörtökre virradóra. Az Opus Dei mozgalom szerint - amelynek Navarro-Valls is tagja volt - a korábbi szentszéki szóvivő hasnyálmirigyrákban szenvedett.

A Spanyolországban született Navarro-Valls orvosi egyetemet végzett, de az újságírást választotta, és a madridi ABC című napilapnak volt a külföldi tudósítója, amikor II. János Pál pápa 1984-ben felkérte, hogy vezesse a szentszéki sajtóosztályt. Ő volt a Vatikán történetében az első újságíró ezen a poszton. Csakhamar a Szentszék egyik legismertebb tisztségviselőjévé vált, többnyelvűvé tette a jórészt olaszul kommunikáló hivatalt, modernizálta és számítógépekkel szerelte fel a sajtóosztályt.

Világi személy volt, és a végletekig lojális a pápához. Az egyházfő 104 külföldi utat tett, és Navarro-Valls szinte mindegyikre elkísérte. Kényes diplomáciai missziókat is vállalt, előkészítette például II. János Pál történelmi kubai zarándokútját, és hat órán át tárgyalt Fidel Castro néhai kubai vezetővel. 

II. János Pál halála után, 2005 áprilisában kérte a felmentését, de még 15 hónapig maradt szentszéki szóvivő XVI. Benedek pápasága idején, és csak 2006-ban vonult nyugdíjba. Nem volt nős. Az Opus Dei római rezidenciáján lakott.

Rovatok