Index Vakbarát Hírportál

Eljárás indult a Macron amerikai útját szervező cégek ellen

2017. július 7., péntek 13:53

Törvénytelen előnyszerzés gyanújával eljárás indított pénteken a párizsi ügyészség Emmanuel Macron francia elnök 2016-os amerikai útjának szervezésével kapcsolatban, értesült az MTI. A Las Vegasban tartott elektronikai szalon francia promóciós gálájára Macron még szocialista kormány gazdasági miniszterként látogatott. Az utat korrupciógyanús körülmények közt szervező Business France akkori igazgatóját, Muriel Pénicaud-t azóta munkaügyi miniszternek nevezte ki a francia elnök.

Az ügyészség független vizsgálóbírókat bízott meg az ismeretlen tettes ellen indított eljárás lefolytatásával. 

A Le Canard enchainé szatirikus lap egyik leleplező cikke után a párizsi ügyészség még márciusban indított vizsgálatot. A korrupcióellenes hivatal nyomozói kedden egyszerre tartottak házkutatást a két érintett cégnél. Az út 380 ezer euróba került, a gazdasági tárca pedig nem írt ki rá közbeszerzési pályázatot. A hatályos törvények szerint egy állami ügynökségnek 200 ezer euró feletti rendezvény megszervezésére közbeszerzési pályázatot kell kiírnia.

A szervező Business France nevű állami ügynökség - ez a cég felelős a francia vállalatok nemzetközi fejlesztéseiért - elismerte, hogy közbeszerzési pályázat kiírása nélkül a Havas PR-ügynökséget kérte fel a gála megszervezésére, de azt is jelezte, hogy a miniszterek és kabinetjeik nem vesznek részt a beszerzési pályázataikban, tehát a Business és a Havas közötti szerződéses viszonyba nem szólnak bele. 

A Libération című napilap szerint a 2016 júliusában készült könyvvizsgálói jelentés megállapította, hogy "sem megrendelés, sem árajánlat, sem aláírt szerződés, sem számla" nem kapcsolható a gálaesthez. 

Nem lett volna értelme emiatt lemondást terveznem, hiszen én magam hívtam fel a figyelmet az eljárási hibára, én kértem a független vizsgálatot, amelyet az én kérésemre indított el a pénzügyi felügyelet

- mondta a Muriel Pénicaud, volt Business France-vezető, jelenlegi munkaügyi miniszter első lapinterjújában június 25-én. Muriel Pénicaud-t azzal is gyanúsítják, hogy a szabálytalanságot megállapító jelentést késve és csak részleteiben mutatta be az igazgatótanácsnak. 

Az ügyészségi eljárás miatt elképzelhető, hogy meggyanúsítják a minisztert, és hogy a vizsgálat a gazdasági minisztérium volt munkatársainak szerepére is kiterjed. Az ügy márciusi kirobbanásakor Michel Sapin akkori gazdasági miniszter jelezte, hogy a gazdasági tárca nem felelős a történtekért, s a Buisness France-ra hárította a felelősséget.

A Havas PR-cég azt állítja, hogy nem követett el szabálytalanságot,

szerintük a Business France-szal 2015 elején aláírt keretszerződés lehetőséget adott a gála megszervezésére közbeszerzési pályázat kiírása nélkül.

Rovatok