Index Vakbarát Hírportál

Maratonira nyúlt az első hivatalos Trump-Putyin találkozó

2017. július 7., péntek 16:46

Szinte pontosan fél évvel Donald Trump beiktatása után lezajlott az első hivatalos találkozó közte és Vlagyimir Putyin között. Az amerikai és az orosz elnök Hamburgban, a G20-csúcson tárgyalt négyszemközt, pontosabban a külügyminisztereik és a tolmácsaik jelenlétében. Fél órásra tervezték a találkát, ehhez képest két óra 16 percet beszélgettek. A tárgyalás magyar idő szerint fél hét után ért véget.

Az RT nevű Kreml-közeli hírportál Putyin közlésére hivatkozva azt írta, szó volt az ukrajnai, szíriai helyzetről, terrorellenes harcról, és a kiberbiztonságról is. "Nagyon hosszú megbeszélésünk volt az amerikai elnökkel", értékelt Putyin, és gyorsan elnézést is kért Abe Sinzó japán kormányfőtől, akit megváratott a tervezettnél hosszabbra nyúlt találkával. (Érdemes megjegyezni, hogy a gyors orosz közléssel Putyin olvasata futott először végig a világsajtón, az amerikai média is orosz hírforrásokat idézett eleinte.)

Aztán Rex Tillerson amerikai külügyminiszter azt közölte, hogy a két elnök az oroszok amerikai választásokba történő állítólagos beavatkozásáról is hosszan beszélt. Trump ezzel nyitott, és nyomatékosan kifejezte az aggodalmát, Putyin viszont tagadta, hogy bármilyen módon beavatkoztak volna, és bizonyítékot kért az állításra. Az oroszok szerint Trump elfogadta ezt a magyarázatot.

Tillerson azt is mondta, hogy a tárgyalások ezután nem a múltban történtekre, hanem inkább arra koncentráltak, hogy hogyan lépjenek túl a feloldhatatlan helyzeten (Amerika szerint beavatkoztak, az oroszok szerint nem), és hogy tudják biztosítani azt, hogy az oroszoknak ne legyen szándékuk a jövöben beavatkozni a választásokba.

Az észak-koreai helyzetet különbözőképpen látják, úgyhogy ebben a témában folytatják a megbeszéléseket, mondta Tillerson. Egyrészt az oroszoknak van gazdasági aktivitásuk az országot illetően, másrészt bár egy atommentes Észak-Koreát akarnak ők is, a tempót és taktikát illetően különbözik az orosz és az amerikai álláspont, úgyhogy ezen még dolgozni kell, mondta szintén Tillerson. Aztán azt is hozzátette, hogy 

pozitív kémia volt a két elnök között, gyorsan egymásra hangolódtak.

Azt egyelőre nem tudni, mikor találkoznak legközelebb. A szervezők 80 perc körül beküldték Melania Trumpot, hátha meg tudja sürgetni a tárgyalókat, de nem járt sikerrel.

A megbeszélésük közben szivárgott ki egyébként a hír, hogy Szíriában orosz-amerikai megállapodás értelmében tűzszünet lesz vasárnaptól. Erről, és a G20-as megbeszélésekről itt olvashat bővebben.

Ki nyerte az első találkát?

A Guardian moszkvai tudósítója máris adott egy gyorselemzést, amely szerint Putyinnak van nagyobb oka az örömre, mégpedig főként az alábbiak miatt:

A Reuters jelentése szerint mielőtt elvonultak volna, Trump azzal üdvözölte Putyint, hogy "Mr Putyin, megtiszteltetés önnel lenni", és arról beszélt, hogy az eddigi beszélgetéseik is jók voltak, ez folytatódik is majd. Trump még bizonygatta egy kicsit azt is, mennyire jól állnak kettők dolgai, (minden jól alakul, arra számít, hogy pozitív dolgok történnek). Minderre Putyin azt felelte oroszul, hogy "Öröm önnel személyesen találkozni, és remélem, a találkozónk eredményes lesz. A telefonbeszélgetés sosem elegendő". Aztán Putyin is kifejezte, mennyire optimista a találkozót illetően.

Ezután a vakuk kereszttüzében kezet ráztak a hófehér foteleikben. Trumpnak valaki bekiabált egy kérdést az amerikai választások orosz befolyásolásáról, de az elnök erre nem reagált, írja a Guardian.

Ez már a második nyilvános kézfogásuk volt. Órákkal a találkozó előtt, magán a G20-rendezvényen ugyanis már összefutottak, és egy bárasztal mellett kezet ráztak, ami persze az egész világot bejárta. Trump kinyújtott kezét Putyin mosolyogva rázta, az amerikai elnök pedig alulról megpaskolta az orosz elnök karját.

Azért valószínűleg annyira nem lesz felhőtlen a megbeszélés, másképp látják a helyzetet például Szíria, Ukrajna és Észak-Korea ügyében is, Trump éppen csütörtökön nevezte Oroszországot destabilizáló erőnek, írja a Guardian.

Hosszabb előzetes elemzésünket pedig itt olvashatják.

Rovatok