Index Vakbarát Hírportál

Két pásztor került kórházba medvetámadás miatt Erdélyben

2017. július 8., szombat 15:26

Újabb medvetámadás okozott személyi sérüléseket Székelyföldön. Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke a román kormánytól kérte az azonnali közbelépés engedélyezését, írja az MTI.

János Zsolt vadászegyesületi igazgató szombaton arról tájékoztatta az Agerpes hírügynökséget, hogy két pásztor juhokat legeltetett Csíkmadarastól körülbelül nyolc kilométerre, amikor egy medve megtámadta a nyájat. A juhászok megkísérelték elűzni a nagyvadat, ez azonban rájuk támadt, és több helyen megharapta őket. A pásztorokat a juhászkutyák mentették meg.

A csíkszeredai sürgősségi kórház szolgálatos orvosa szerint egyiküknek a fején, jobb combján, jobb csípőjén, alkarján és nemi szervén ejtett sebet a medve, a másik páciensnek a jobb kezén van harapott seb. Állapotuk stabil.

A vadászegyesület vezetője azt is elmondta, hogy két héttel ezelőtt már történt egy medvetámadás a környéken, és nem kizárt, hogy ugyanarról az állatról van szó. Hargita megyében ezzel hétre emelkedett azon személyek száma, akik idén medvetámadás következtében kerültek kórházba. Csütörtökön egy az erdőben gombászó férfit sebesített meg egy bocsait védő anyamedve a székelyföldi Zetelaka közelében.

Az újabb esetek nyomán Hargita megye tanácsának elnöke a veszélyes medvék kilövését lehetővé tevő miniszteri rendelet azonnali, közvita nélküli kibocsátását sürgette. Borboly Csaba az Agerpresnek azt mondta: hétfőn kérni fogja Mihai Tudose miniszterelnöktől a döntéshozatalok átláthatóságát biztosító 52-es törvény azonnali módosítását, hogy azt ne kelljen alkalmazni az emberéletek sürgős megmentésére hozott jogszabályok esetén.

"Nem hinném, hogy az emberélet közvita tárgyát képezheti, és a kormány hibát követ el, ha nem intézkedik azonnal" - szögezte le Borboly, hozzátéve: egy normális államnak meg kell védenie polgárait.

Székelyföldi gazdák, közbirtokossági és önkormányzati vezetők szerdán tüntetést rendeztek a bukaresti környezetvédelmi minisztérium épülete előtt a hatóságok sürgős közbelépését követelve, a térségükben mindennapossá vált medvetámadások megfékezése érdekében.

A demonstráció résztvevőinek Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter azt ígérte: augusztus 15-ig miniszteri rendeletet hoznak az év második felére érvényes "közbelépési kilövési keretről", amely 175 veszélyessé vált medve kilövését teszi majd lehetővé. A még aznap közvitára bocsátott tervezet azonban 140 medve kilövéséről szól, tekintettel arra, hogy hatályba lépésétől már kevesebb mint hat hónap marad hátra a 2017-es évből.

Rovatok