Index Vakbarát Hírportál

Az USA véletlenül letajvanozta Kínát

2017. július 9., vasárnap 08:49

A 444.hu szemlézte a Bloomberg cikkét arról, hogy Donald Trump és a kínai elnök Hszi Csinping találkozója után egy olyan összefoglaló anyagot adott ki a Fehér Ház, amelyben egy aprócska elírás miatt letajvanozták Kínát.

Hszi Csinping ugyanis a Kínai Népköztársaság elnöke, de van egy másik ország, aminek hasonló a neve: Kínai Köztársaság. Vagy egyszerűbb nevén Tajvan. A kínai diplomácia biztos nem ugrál örömében az elírástól,  legutóbb sem volt túl boldog , amikor Trump Tajvan elnökével, Caj Jing-vennel beszélt telefonon. Az Egyesült Államok 1979 óta nem tart fenn diplomáciai kapcsolatot a de facto önálló országként működő Tajvannal.

A cikk hozzáteszi a bakihoz, hogy az amerikai külügyminisztériumban egyébként is sok a betöltetlen álláshely, amelyeket nem biztos, hogy be is töltenek, mivel Trump tervei szerint 30%-kal kevesebbet költene amerikai diplomáciára. Most már le is spóroltak egy "nép" szócskát egy közleményből.

Trump White House refers to Xi as president of the Republic of China - otherwise known as Taiwan pic.twitter.com/6sg27DJ2PK

— Peter Martin (@PeterMartin_PCM) July 8, 2017

Rovatok