Index Vakbarát Hírportál

Nem védekezhet szabadlábon a Kínának is bedolgozó volt CIA-s

2017. július 9., vasárnap 11:44

Azzal vádolnak egy férfit, hogy szigorúan titkos, a CIA titkosszolgálat kínai munkájához kapcsolódó információkat adott el Kínának, írta az AP hírügynökség.

A 60 éves leesburgi Kevin Malloryt eredetileg a kémkedéssel kapcsolatos törvény megsértése miatt ítélték el (Espionage Act), szabadlábon várta a tárgyalás megkezdését. A nyomozás akkor indult ellene, mikor 16 500 dollár el nem vámolt készpénzzel kapcsolta le a sanghaji vámhatóság.

A vádirat szerint Mallory márciusban és áprilisban is Kínában járt. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) kihallgatásán elismerte, hogy 25 ezer dollárért dokumentumokat adott el Kínának, azt azonban tagadta, hogy ezekben titkos információk lettek volna.

Pénteken a bírósági dokumentumok szerint az ügyészség felfedte, hogy Mallory a CIA titkos ügynöke volt 1990 és 1996 között, később pedig szintén a CIA alkalmazásában kötött szerződéseket. A férfit a bíró pénteken szökés lehetséges megkísérlése miatt elzárásra ítélte.

Dana Boente alexandriai ügyész - aki az igazságügyi minisztérium nemzetbiztonsági részlegét is vezeti - az amerikai nemzetbiztonságra nézve különösen súlyosnak ítélte az ügyet.

Rovatok