Index Vakbarát Hírportál

Moszulból kiverték őket, a környező falvakat viszont elfoglalták a dzsihadisták

2017. július 11., kedd 12:31

Az Iszlám Állam moszuli veresége ellenére elfoglalta a várostól délre fekvő falvak többségét - írja a helyi lakosok és az iraki hadsereg egyik tisztjére hivatkozva az MTI.

Bár Haider al-Abádi iraki kormányfő hétfőn hivatalosan is bejelentette, hogy a biztonsági erők visszafoglalták Moszult, a gépfegyverekkel és aknavetőkkel felszerelkezett szélsőségesek nem adják fel a harcot. A dzsihadisták megszerezték a Tigris folyó nyugati partján, Moszultól mintegy 70 kilométerre délre található Imám Garbi nevű település több mint 75 százalékát, és erősítést várnak.

Szakértők szerint hasonló jellegű támadásokra lehet számítani most, hogy a szélsőségesek elveszítették Moszult, és visszaszorultak a sivatagos, vidéki területekre Irakban. Az Iszlám Állam ellen alakult, Washington által vezetett nemzetközi koalíció is figyelmeztetett, hogy a moszuli győzelem nem jelenti egyben a dzsihadisták rémuralmának végét.

Eközben az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságát vezető Zeid Raad al-Husszein keddi közleményében igazságosságra és a megbékélésre szólította fel Irakot. Zeid szerint fel kell tárni az emberi jogi visszaéléseket és a dzsihadisták által elkövetett bűnöket, majd - ha a helyzet engedi -, helyre kell állítani a jogállamiságot a szélsőségesektől visszaszerzett területeken.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet független bizottság létrehozását javasolta az Iszlám Állam, valamint az iraki és a koalíciós erők által a moszuli civilek ellen elkövetett bűnök kivizsgálására.

A moszuli lakosok által átélt borzalmak, valamint az emberi élet minden szembenálló fél részéről tapasztalt semmibe vétele nem maradhatnak büntetlenül

- mondta Lynn Maalouf, az AI közel-keleti részlegének igazgatója.

Rovatok