Index Vakbarát Hírportál

FBI-igazgató: Nem boszorkányüldözés a Trump elleni nyomozás

2017. július 12., szerda 20:28 | aznap frissítve

Christopher Wray, a Donald Trump által május 7-én kinevezett új FBI-igazgató szerdán egy szenátusi meghallgatáson elmondta, szerinte nincs szó boszorkányüldözésről az elnök ellen egy hónapja indított nyomozás esetében - írja a BBC. A férfi emellett azt is elmondta, hogy felmondana, ha Trump bármi törvénybe ütközőt kérne tőle.

Bárki, aki azt gondolja, hogy az FBI igazgatójaként visszafogom majd magam nem ismer eléggé.

- mondta Wray, hozzátéve azt is, hogy soha nem fogja engedni, hogy a szervezet munkáját bármi más irányítsa, mint a tények, a törvények és az igazságra való részrehajlás nélküli törekvés. A férfi kiemelte, hogy elkötelezett Robert Mueller különleges ügyész munkája mellett, aki június 15-én az igazságszolgáltatás akadályoztatásának gyanújával indított nyomozást Donald Trump amerikai elnök ellen.

Nem kétséges az orosz beavatkozás

Az igazgatóaspiránst arról is kérdezték, hogy mit gondol azokról a levelekről, melyek szerint Donald Trump Jr. egy oroszországi találkozót szervezett. Wray azt mondta, nem tudott a levelekről, ezért az egyik szenátor felolvasta neki azok tartalmát, majd megkérdezte, szerinte el kellett-e volna fogadnia a legidősebb Trump fiúnak a találkozót.

A férfi erre úgy válaszolt, hogy szerinte ehhez először mindenképpen konzultálni kell néhány jogi tanácsadóval, és azt is hozzátette, hogy az FBI-nak tudnia kell minden olyan fenyegetésről és beavatkozási kísérletről, ami külföldi államtól, vagy szervezettől érkezik és az amerikai választásokra nézve fenyegető lehet. Mint mondta, nincs oka megkérdőjelezni az amerikai hírszerzés feltételezéseit, melyek szerint az oroszok beavatkozhattak a 2016-os elnökválasztásba.

Nem lesznek privát találkozók

A korábbi igazgató, a május 9-én kirúgott James Comey is szóba került a meghallgatáson, aki múlt hónapban azt mondta, Trump azt kérte tőle, hogy esküdjön hűséget neki. Wray ezzel kapcsolatban ismét csak azt mondta, hűséget csak az alkotmánynak, a törvényeknek és az FBI küldetésének fogad. 

Comey korábban azt is mondta, félt négyszemközt találkozni az elnökkel, mert mindig attól tartott, hogy Trump később hazudni fog a beszélgetésükről. Mikor Wray-t arról kérdezték, elmenne-e egy ilyen találkozóra, azt felelte, hogy nem tartja valószínűnek, bár ez függ a körülményektől és attól is, hogy nemzetbiztonsági kérdésről van-e szó. Mindenesetre az biztos, hogy megpróbálna együtt dolgozni az igazságügyi minisztériummal annak érdekében, hogy ne egyedül legyen ott a találkozón.

Mint mondta, az FBI igazgatója és az elnök között csak munkakapcsolatnak kell lennie, abban pedig biztos, hogy olyan beszélgetésekről szó sem lehet, ahol egy bizonyos ügy lebonyolításáról esik szó. Hozzátette, ha az elnök bármi törvénybe ütközőt kérne tőle, először megpróbálná meggyőzni, hogy ez nem helyes, de ha ez nem menne, akkor felmondana.

Rovatok