Index Vakbarát Hírportál

Húsz évet kapott Nyemcov gyilkosa

2017. július 13., csütörtök 11:19 | aznap frissítve

Ítéletet hozott a moszkvai körzeti katonai bíróság Borisz Nyemcov 2015-ös meggyilkolása ügyében, írja az orosz Rt.com. Öt csecsen férfit vádoltak a Putyinnal kritikus politikus megölésével, amit egy moszkvai hídon, a Bolsoj Zamoszkvoreckijen, éjszaka, kamerákkal felvett részen követtek el az év februárjában.

A férfiak 11-től 20 évig terjedő börtönbüntetést kaptak. A bíróság bizonyítottnak találta, hogy a férfiak 15 millió rubelt (66 millió forint) kaptak a gyilkosságot kitervelő Ruszlan Muhudinovtól. Utóbbi férfit 2015 óta próbálják elkapni, nemzetközi elfogatóparancs van ellene érvényben.

Zaúr Dadajev volt csecsen katonát és a vele együtt gyilkossággal, valamint bűnszervezetben elkövetett törvénytelen fegyvertartással megvádolt unokatestvérét, Anzor Gubasevet is elítélték, a másik három férfi észak-kaukázusi. Dadajev lőtte hátba az 55 éves politikust, ő kapott 20 évet, Gubasev 19, Sadid Gubasev 16, Temirlan Eszkerhanov 14, Hamzat Bahajevet 11 évet kapott.

„Biztosan nem tett egy lépést sem Oroszországgal szemben” – mondta korábban Zaúr Dadajevről a csecsen elnök. Ramzan Kadirov maga tüntette ki a férfit, az orosz hadseregben tett szolgálataiért. Szerinte Dadajev igazi muzulmán volt, akit felháborított a Charlie Hebdo karikatúráinak publikálása és az azok melletti nemzetközi és helyenként oroszországi kiállás.

A vádlottakat halmazati büntetésként fejenként százezer rubel (mintegy félmillió forint) pénzbüntetés megfizetésére kötelezték, írja az MTI. A védelem bejelentette, hogy fellebbezést nyújt be az ítélet ellen. Az ügyészség az ítélet áttanulmányozása után dönt a további lépésekről.  

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) ezzel egy időben bejelentette, hogy folytatja a nyomozást a bűntény megrendelőinek és megszervezőinek felderítésére. Az SZK egyik feltételezése szerint a megrendelő Ruszlan Muhugyinov lehetett, aki a csecsen Észak belügyi zászlóalj egykori tisztje volt. Ellene 2015 novemberében nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

Muhugyinov és mások 15 millió rubelt (jelenlegi árfolyamon csaknem 66 millió forintot) ajánlottak fel a tetteseknek Nyemcov meggyilkolásáért. Az ügyészség szerint a pénz volt a bűncselekmény elkövetésének indítéka. A vádlottak azonban arra hivatkoztak, hogy vallási gyűlöletből ölték meg Nyemcovot, mert ő is támogatta a Charlie Hebdóban megjelent Mohamed-karikatúrákat. Az ügyészség szerint azonban ez a védekezés nem áll meg, mert már 2014-ben nekiláttak a gyilkosság megszervezésének, míg a Mohamed-karikatúrák csak 2015 januárjában jelentek meg.

A bűntény ügyében már néhány nappal a gyilkosság után, 2015. március 6-án öt gyanúsítottat vettek őrizetbe, egy hatodik embert, Beszlan Sabanovot nem sikerült elfogni, mert az elfogási kísérletkor ellenállt és felrobbantotta magát.

Borisz Nyemcov a Nyugat-barát ukrán vezetést támogatta, és adatokat gyűjtött a kelet-ukrajnai szakadárok oldalán elesett orosz katonákról. Megölése egy nappal előzte meg a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktus ellen tiltakozó nagy ellenzéki megmozdulást Moszkvában, amelynek Nyemcov az egyik szervezője volt.

Rovatok