Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálat indul az iraki katonák brutalitása miatt

2017. július 13., csütörtök 21:28

Az iraki kormány vizsgálatot rendelt el több kiszivárgott videók miatt, melyeken a hadsereg erői foglyul ejtett embereket bántalmaznak brutálisan a moszuli ostrom után, írja a BBC.

Az egyik videón az látható, hogy iraki katonák feltételezhetően egy Iszlám Állam-katonát ledobnak egy szakadékba, aztán rálőnek a mozdulatlan testre. Egy másik felvételen katonák vernek össze több embert egy szobában, majd több bántalmazottat kirángatnak onnan. 

Emberi jogi csoportok is arról számoltak be nemrég, hogy a szemtanúk szerint a hadsereg erői több embert is kivégeztek vagy megkínoztak Moszulban a közelmúltban. 

Az AP hírügynökségnek egy magas beosztású iraki katonai vezető azt mondta, hogy a katonáknak egyértelmű utasításokat adtak korábban, adják át az Iszlám Államhoz tartozó erőket kihallgatásra, hogy aztán bíróság elé lehessen őket állítani. Az iraki védelmi miniszterium szóvivője is megszólalt az ügyben, azt ígérte, hogy az elfogadhatatlan brutalitás nem marad büntetlenül.  

Hajder al-Abádi iraki miniszterelnök a napokban bejelentette Moszul visszafoglalását a kilenc hónapos csata után, de hadsereg erői még nem tisztították meg az óváros egyes részeit, ahol a feltételezések szerint még néhány száz Iszlám Állam-fegyveres rejtőzködik. 

A városban több negyed teljesen megsemmisült, így az egykor 1,8 milliós Moszulból elmenekült 875 ezer ember hova tudna visszatérni.

Rovatok