Index Vakbarát Hírportál

Közösen cseréli le a harci gépeket Franciaország és Németország

2017. július 13., csütörtök 18:39

Franciaország és Németország megállapodott abban, hogy „közös európai légi harci rendszert" fejleszt ki a mostani harci gépek hosszú távú lecserélésére, jelentette be a francia elnöki hivatal a két ország együttes párizsi kormányülése után. 2018 közepéig dolgoznák ki a részleteket. „Az a cél, hogy közös kutatást és fejlesztést indítsunk be és összehangoljuk a témában az exportot" – mondta Emmanuel Macron francia elnök.

A francia hadsereg most a hazai gyártású Rafale és Dassault vadászgépekkel van felszerelve, míg Németország két harci repülőgépe van, az Eurofighter Typhoonnal és aTornadóval.

Angela Merkel a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet olyan más projektekre, például az Eurodrones-ra, amelyben Franciaország és Németország már most együtt vesz részt a műholdas, a digitális együttműködés és kibervédelem területén.

A francia elnöki hivatal tájékoztatása szerint a két ország abban is megállapodott, hogy a Tigris helikopterek következő típusának fejlesztésében is együttműködnek, valamint egy közös rakétavédelmi programon is együtt dolgoznak.

A francia és a német védelmi miniszter 2017 októberben és decemberben találkozik legközelebb, hogy egyeztessen a közös akcióterv előrehaladásáról.

Angela Merkel német kancellár újságírói kérdésre válaszolva azt is jelezte, nem ellenzi, hogy az eurózónának közös költségvetése és külön pénzügyminisztere legyen, írja az MTI.

Rovatok