Index Vakbarát Hírportál

Splitet fenyegeti az erdőtűz

2017. július 17., hétfő 19:21

Ön is látta? Van fotója, vagy videója?
Küldje el nekünk!

Egyre súlyosabb a helyzet a dalmát tengerparton, ahol erdőtüzek pusztítanak. Az Index.hr szerint Split és Omiš között, Tugare településen csaptak fel a lángok hétfőn kevéssel éjfél után.

A tűz kora reggel északnyugat (Srnjine, Gornje Sitno, Donje Sitno és Žrnovnica) felé terjedt tovább, este már Splitet fenyegette. A legfrissebb képek szerint az eget koromfekete füst borította be Horvátország második legnagyobb városánál. Hét-nyolc ismeretlen eredetű robbanást is hallottak a környéken.

Négyszáz tűzoltó, száz tűzoltóautó, öt repülőgép és több helikopter van a helyszínen. Zágrábból is küldtek erősítést. Házak, köztük egy óvoda, olajfaültetvények és mezőgazdasági gépek égtek el a tűzben, írja az MTI. Több településen nincs víz és áram. A legnagyobb problémát az okozta, hogy a tűzoltók az erős széllökések miatt nem tudták feltartóztatni a lángokat, amelyek így továbbterjedtek, a bóra (bura) nevű szél miatt pedig egy ideig a tűzoltó gépek sem tudtak felszállni. 

Split közegészségügyi intézete arra kértek az embereket, hogy a sűrű füst és por miatt csukják be az ablakokat és az ajtókat, és kapcsolják be a klímaberendezést.

Andrej Plenković horvát miniszterelnök nemzetközi segítséget kért.

Több tűzoltó is megsérült, egy 65 éves férfit pedig holtan találtak egy házban, amit elért a tűz, de nem tudták megállapítani, hogy a füst vagy az ijedtség okozta-e a halálát.

Napközben már lehetett látni a Chiovo szigetről, hogy valami ég Split alatt, az eget is beterítette a füstfelhő. Beszámolók szerint a városban egyelőre még nem sokat érezni a tűzből, csak a füst borítja be az eget dél felől.

Splitben, „a tengerparti részen, illetve a kikötőnél füstszag nem nagyon volt. Sötétedésig repülők jártak a tűz fölé, majd vissza a reptérre, valószínű oltanak velük. Kétórás dugóban állva jutottunk ki Splitből, de nem tudjuk köze lehetett-e a tűzhöz, vagy baleset volt, vagy csak szimpla mindennapos dugó. Éjfélkor már Trogirban– 20 kilométerre tűztől – kicsit lehetett érezni a füstszagot” – írta a hétfőn Splitben megfordult olvasónk, Ádám.

(borítókép: Olvasónk, Péter)

Rovatok