Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Arab Emírségek hekkelhette meg a katari hírügynökséget

2017. július 17., hétfő 09:41 | aznap frissítve

A Washington Post azt írja: az Egyesült Arab Emírségek a felelős azért a hekkertámadásért, amely a nyár elején súlyos diplomáciai konfliktust váltott ki a két ország, illetve több Perzsa-öböl menti állam között.

A lap egy amerikai titkosügynökre hivatkozva azt írta: az emírségek magasrangú kormányzati illetékesei már május 23-án, azaz egy nappal a kibertámadás előtt tanácskoztak az ügyről, ami aztán az egész konfliktust elindítottaA Washington Post informátora szerint azt egyelőre nem tudni, hogy az Egyesült Arab Emírségek adott-e megbízást a kibertámadásra. 

Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom májusban azzal vádolta meg Katart, hogy támogatja az Iszlám Államot, az al-Kaidát, a Muszlim Testvériséget és a síita lázadókat Szaúd-Arábiában és Bahreinben, miközben Iránnal szemben is megengedőbb, ezzel pedig veszélyezteti a térség stabilitását.

Katar akkor bejelentette:  hekkerek vették át az irányítást hírügynöksége felett, és a katari emírnek tulajdonított hamis híreket közöltek Iránról és Izraelről. A környező államok ennek ellenére blokkolták a katari székhelyű médiát, majd megszakították diplomáciai kapcsolataikat az országgal, és kereskedelmi, közlekedési blokád alá vonták a 2022-es futballvébére készülő kis államot.

Június elején a CNN arról tudósított, hogy orosz hekkerek állhatnak a katari állami hírügynökség elleni támadás mögött. Oroszországnak is érdekében állhatott ugyanis, hogy éket verjen az USA és öbölmenti szövetségesei közé. Az alig 11 ezer négyzetkilométeres Katarban működik az Egyesült Államok egyik legnagyobb katonai bázisa a térségben.

Rovatok