Index Vakbarát Hírportál

Emberfeletti küzdelemmel védték Splitet a lángoktól

2017. július 18., kedd 09:34 | aznap frissítve

Ön is látta? Van fotója, vagy videója?
Küldje el nekünk!

Apokaliptikus jelenetekről számoltak be az Index.hr tudósítói és olvasóinktól is rengeteg képet kaptunk a Dalmáciában pusztító erdőtüzekről. A helyzet kedd délelőtt javult, mert csillapodott az erős szél, de az oltás még így is napokig tarthat. Splitnél viszont sikerült megállítani a tűz terjedését.

Kedd reggeli adatok szerint nyolcvan embert kellett ellátniuk a mentőknek, többségük tűzoltó volt, és senki sem sérült meg súlyosan.

Azt egyelőre még nem tudják, hogyan keletkezett hétfő hajnalban a tűz, ami az erős szél és az elmúlt napok száraz időjárása miatt gyorsan terjedt. Split és Omiš között, Srnjine, Gornje Sitno, Donje Sitno és Žrnovnica településeken volt legsúlyosabb a helyzet. Horvátország második legnagyobb városát, Splitet keletről fenyegették a lángok.

A Jutarnji.hr szerint csaknem négyszáz tűzoltó küzd a lángokkal, száz járművel vonultak a helyszínre. Az ország központi részéről, például Zágrábból is küldtek erősítést.

Öt tűzoltó repülőgéppel is próbálják megfékezni a tüzet, eddig 3500 tonna vizet engedtek rá a magasból.

Civilek is segítettek az oltásban, köztük a Hajduk Split futballcsapatának szurkolói, a Torcida. A Facebookon indított toborzás eredményeként fél óra alatt ötszázan gyűltek össze.

Az országos tűzoltóparancsnok, Ante Sanader azt mondta a HTV-nek, hogy a tűzoltók megfelelően reagáltak a helyzetre, de nagyon nehéz volt a dolguk, mert az erős szélben gyorsan terjedtek a lángok, amik egyes helyeken 15 méter magasra nyúltak. „36 éves karrierem alatt soha nem láttam még ilyen tüzet. Lehet, hogy napokig fog még tartani az oltás" – mondta egy elkeseredett tűzoltó a Hinának.

Alábbhagyott a szél, de még tart az oltás

Ehhez képest azonban fontos fejlemény volt, hogy kedd reggelre csillapodott a szél. „A szél lecsendesedett és közel 180 fokot fordult (most kb. délnyugatról fúj)" – erősítette meg Vrgada szigete mellől olvasónk, István is.

Délelőttre úgy tűnt, Splitet sikerült megvédeni, habár a helyieknek azt tanácsolták, hogy maradjanak otthon, zárják be az ablakokat, és a lehető legkevesebb csapvizet használjanak.

Podstrana polgármestere szerint a környékükön is behatárolták a tüzet. A tűzoltók viszont még kedden biztosan dolgozni fognak az oltáson, és közben mindenki reménykedik, hogy nem támad fel újra a szél.

Dubravánál, Tugarénél és Perunnál is küzdenek még a lángokkal. Több településen nincs áram, autók, házak, olajfaültetvények semmisültek meg. A becslések szerint 4500 hektár égett le eddig.

Andrej Plenković horvát miniszterelnök nemzetközi segítséget kért. A helyszínre érkező miniszterelnök megköszönte a tűzoltóknak, a katonáknak, rendőröknek és az oltásban résztvevő civileknek a munkáját. Napközben Splitbe utazik Kolinda Grabar Kitarović államfő is.

Koromfekete volt az ég a füsttől

Olvasóink arról írtak, hogy Split környékén koromfekete volt az ég a füsttől, és emiatt sokan nem mertek ablakot nyitni. Az autókat sokfelé pernye lepte be.

A füst úgy néz ki, mintha viharfelhő lenne

– írta Éva Splitből.

Az A1-es autópálya járható, de a Solin–Klis gyorsforgalmi út egy szakaszát lezárták, írja a horvát autóklub. A környéken hatalmas a dugó.

Aki erre a partszakaszra jönne nyaralni a napokban, indulás előtt nézze meg a külügyminisztérium konzuli szolgálatának honlapját, az utakról itt kaphat friss információkat. 

Montenegróban a NATO is segít

Montenegróban, a Lustica-félszigeten, a Kotori-öbölben vasárnap óta tombolnak a lángok, ami miatt több száz embert, helyieket és turistákat kellett kitelepíteni. A tűzoltást erős és változó irányú szél nehezíti.

„Lusticában válságos a helyzet" – írta hétfői közleményében a montenegrói kormány kormány. A mentésben résztvevő egyik tűzoltó szerint egy egész hegyoldal lángolt hétfő este. Montenegróban a lángok a főváros, Podgorica egyes részeit is veszélyeztették.

Kotor, Tivat és Herceg Novi polgármesterei elsősorban tűzoltó repülőgépeket kértek. A NATO és a szövetség partnerei is küldenek repülőket, hogy segítsenek Montenegrónak, írja az MTI. Hétfőn későn este horvát tűzoltók is érkeztek segíteni.

Rovatok