Index Vakbarát Hírportál

Megszüntetnék Ukrajnát a donyecki szeparatisták

2017. július 18., kedd 11:06

Kisoroszország megalakulását jelentette be a Moszkva támogatását élvező kelet-ukrajnai szakadár Donyecki Népköztársaság (DNR) vezetője – tudatta a Lenta.ru. Alekszandr Zaharcsenko szerint ezzel nem csak a DNR és a Luganszki Népköztársaság (LNR) egyesült: 

a szakadárvezér egyúttal bejelentette igényét Ukrajna teljes területére 

– az Oroszország által 2014-ben elfoglalt Krím kivételével. 

A hitelét vesztett Ukrajnából szerinte csak a két, szakadár területen maradt meg a legitim hatalom, az ukrán kormány törvénytelenül szerezte meg a vezetést Kijevben. 

Zaharcsenko egyúttal három évre rendkívüli állapotot vezetett be, megtiltva erre az időre bármilyen párt létrehozását és működését. Azt állította, hogy DNR és LNR képviselői közösen döntöttek az egyesülésről, utóbbi – amelynek viszonya már nem felhőtlen Donyeckkel – még nem kommentálta Kisoroszország megalakulását.

Zaharcsenko bejelentette, hogy az Ukrajnát felváltó Kisoroszország fővárosa Donyeck, kulturális-történelmi központja maradhat Kijev. Korábban közölte, csapataival Kijevet kész is bevenni, amennyiben nem sikerült nemzetközi fórumokon egyezségre jutni az ukrán vezetéssel. Kedden Kisoroszország teljes Ukrajnára való kiterjesztését nem háborúhoz, hanem a nemzetközi közösség és az ukrán társadalom támogatásához kötötte – ami nyilvánvalóan teljesíthetetlen feltétel, hiszen lényegében Ukrajna elfoglalását jelenti a Moszkva-barát szakadárok által.

Rovatok