Index Vakbarát Hírportál

Szexuálisan bántalmaztak 67 gyereket a regensburgi dóm fiúkórusában

2017. július 18., kedd 21:32

Több tucat gyermeket ért szexuális bántalmazás 1945 óta a németországi Regensburg katolikus székesegyházának világhírű fiúkórusában (Regensburger Domspatzen) az ügyben indított vizsgálat kedden nyilvánosságra hozott eredménye szerint.

A regensburgi egyházmegye vezetése által elrendelt független, külső vizsgálat megállapította, hogy a kórus mellett előkészítő iskolát, bentlakásos általános iskolát és zenei gimnáziumot működtető oktatási és zenei egyházi intézményben a második világháború óta nagy valószínűséggel 547 egykori diákot ért bántalmazás, és köztük 67 diák volt szexuális bántalmazás áldozata – írja az MTI.

A feltárt cselekményekért nagy valószínűséggel 49 személy felelős, köztük a legtöbben kizárólag testi, 9-en kizárólag szexuális bántalmazást követtek el. Az esetek többsége ugyan a hatvanas és a hetvenes években történt, de nagy valószínűséggel még a kilencvenes évek elején is előfordultak gyermekek sérelmére elkövetett erőszakos cselekmények.

A vizsgált időszakban néhány kivételtől eltekintve valamennyi feltárt cselekmény bűncselekménynek számított. A fizikai erőszak mellett a pszichikai, lelki erőszak formái is előfordultak. Az áldozatok közül sokan még ma is szenvednek a bűncselekmények miatti lelki traumától – áll a jelentésben.

A cselekmények hátterében „egyéni indítékok” mellett „intézményi indítékok” is jelen voltak; utóbbit úgy kell érteni, hogy az erőszak alkalmazásának célja „a gyermekek akaratának megtörése volt, a maximális fegyelem és teljesítőkészség biztosítása érdekében”. 

A több mint ezer éve, 975-ben alapított intézmény oktatási, nevelési rendszere a vizsgált időszakban teljes egészében „a zenei csúcsteljesítmény, és ezzel a siker” szolgálatában állt. Az „elszigetelés és a kommunikáció megtagadásának csaknem tökélyre fejlesztett rendszere” pedig megakadályozta, hogy a visszaélésekről kijussanak információk az intézmény falai közül – állapították meg a jelentésben.

Az esetek feltárása és az elkövetők felelősségre vonása egészen 2010-ig nem érdekelte a vezetést, akik az intézmény tekintélyének védelmében nem tárták fel a bejelentett eseteket.

A regensburgi egyházmegye 2010 tavaszán fogott hozzá a történtek feldolgozásához, de a vállalkozás egy sor stratégiai, szervezési és kommunikációs hiba miatt nem felelt meg az áldozatok és az egyházmegye által támasztott elvárásoknak. Többek közt ezért döntöttek úgy 2015-ben, hogy külső, független szakértők folytassanak vizsgálatot – írja a jelentés, amely szerint a munka célja a feltárás mellett a feldolgozás az áldozatok bevonásával, és a jóvátétel.

Hozzátették: az intézményben időközben megszüntették a visszaéléseket ösztönző szervezeti és működési hibákat, korszerű pedagógiai módszerekkel dolgoznak, és célzott prevenciós eljárásokkal igyekeznek elkerülni az esetek megismétlődését.

Rovatok