Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták a miniszoknyás szaúdi nőt

2017. július 19., szerda 09:46 | aznap frissítve

Letartóztatták a szaúdi hatóságok azt a nőt, aki felrúgva az iszlám szélsőséges ágát képviselő ország törvényeit, egész testet fedő lepel helyett miniszoknyában, sétált egy régi erőd környékén Nazsd tartományban. A helyszín jelentőségét növeli, hogy az a Szaúd-Arábiában meghatározó vahabita mozgalom bölcsője.

لو كانت اجنبية كان تغزلوا بجمال خصرها وفتنتة عيناها .. بس لانها سعودية يطلبوا محاكمتها ! #مطلوب_محاكمة_مودل_خلود
pic.twitter.com/ttYqynySN2

— فاطمة العيسى (@50BM_) 2017. július 16.

A csak Khalúd művésznéven emlegetett nőt Rijádban tartóztatták le, nevét nem hozták nyilvánosságra. A New York Times úgy tudja, a rendőrségnek azt mondta, nem tudta, hogy a netre kerül a felvétel, amelyet az őt kísérő férfi hozzátartozó készített. (A nők szabad mozgásukban erősen korlátozottak, csak rokon férfi kísérővel mehetnek ki, családon kívüli férfiakkal nem érintkezhetnek.)

A felvétel megosztotta a szaúdi közvéleményt. Egyesek bátorságát dicsérték, mások a törvényellenes viselkedését kérték számon, amiért súlyos büntetést érdemel.

Frissítés: A hatóságok szerdai közlése szerint a névvel nem említett nőt néhány órás kihallgatást követően elengedték, nem emeltek vádat ellene. Hozzátették: kiderült, hogy a nőről készült felvételt a beleegyezése nélkül tették közzé az interneten – írta szerda délután az MTI.

Rovatok