Index Vakbarát Hírportál

Arcfelismerő rendszert vezetnek be a bécsi repülőtéren

2017. július 20., csütörtök 13:04

Az európai terrortámadások miatt biometrikus arcfelismerő rendszert vezetnek be a Bécs közelében fekvő schwechati repülőtéren decembertől, írja az MTI. A rendszerrel a schengeni térségen kívülről érkező utasokat fogják vizsgálni.

Az új rendszer E-gates néven fog futni és mindenkit ellenőriznek vele, aki például az Egyesült Államokból, Egyiptomból vagy Törökországból utazik be Ausztriába - még az osztrák állampolgárokat is. Az arcfelismerő rendszert októberben kezdik el kiépíteni és decembertől élesítik.

Az E-gatestől hatékonyabb és gyorsabb vizsgálatot vár Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter, aki szerint a schwechati repülőtér a világ egyik legbiztonságosabb reptere. Ezt utóbbi is igyekszik alátámasztani, ugyanis a repülőtér vezetőjének tájékoztatása szerint évente 150-200 millió eurót (a költségvetés negyede) költenek biztonsági intézkedésekre, az ellenőrzés szigorítására pedig további 100 millió fog elmenni. 

Jelenleg a schwechati repülőtéren kétezren teljesítenek biztonsági szolgálatot, köztük 500 rendőr, 50 egykori rendőr, katonák, valamint 16 keresőkutya kutat drogok vagy robbanószer után.

Nem állnának meg ennyinél

Sobotka arról is beszélt, hogy jelenleg uniós szinten tárgyalják a belépést és kilépést vizsgáló rendszer bevezetését, ami rögzítené az idegen országban eltöltött tartózkodási időt és a helyszínt. Ráadásul a jövőben nem csak a nem schengeni övezetből érkezőket vizsgálnák így, hanem minden beutazót, és ellenőriznék a buszon vagy vasúton érkező utasokat is.

Az osztrák belügyminiszter már korábban benyújtotta a parlamentnek azt a törvénytervezetet, mely alapján a terrorizmus elleni harcban lehetővé tennék az országhatárokon áthaladó járművek rendszámának és adatainak regisztrációját, illetve azok későbbi felhasználását. Továbbá a magáncélú és az autópályákon, a pályaudvarokon és a repülőtereken használt kamerák által rögzített videofelvételeket is felhasználhatóvá tennék a büntetőeljárások során.

Rovatok