Index Vakbarát Hírportál

Kanada kormányzója megsértette a protokollt, hozzáért az angol királynőhöz

2017. július 20., csütörtök 16:38 | aznap frissítve

David Johnston kanadai kormányzó szerdán a könyökénél fogta meg a 91 éves II. Erzsébet karját, amikor a királynő lelépkedett a londoni Kanada Ház vörös szőnyeggel borított lépcsőin egy ceremónia után, amelyen a 150 éves kanadai függetlenséget ünnepelték.

"Aggódtam, nehogy megbotoljon a lépcsőkön" -  próbálta menteni a menthetetlen Johnson egy későbbi interjúban. Később bűnbakot is talált, megpróbálta rákenni a szőnyegre az egészet, miután kifejtette, hogy a lépcső kicsit csúszós volt a szőnyeg miatt. Ezen a videón a 19. másodpercnél kezdődik a rémálom:

Johnson egyébként egy brosst ajándékozott a királynőnek, amit a Twitterére is kirakott, írja a BBC.

I was pleased to present the Sapphire Jubilee Snowflake Brooch to Her Majesty The Queen to mark 65 years of her reign. pic.twitter.com/Mbd6JJ9AYy

— David Johnston (@GGDavidJohnston) 2017. július 19.

Csak Michelle Obamának szabad

A királyi család hivatalos honlapja szerint nincs kötelező viselkedési kódex az uralkodóval történő találkozásnál, ugyanakkor felhívják a figyelmet a "hagyományos formaságok" betartására, írja az MTI.  A férfiaknál a fejjel való bólintást, a nőknél egy kis meghajlást javasolnak a királynő üdvözlésére. Ugyanakkor bevett szokás, hogy senki nem érintheti meg a királynőt és a britek rendre fel is róják azoknak a külföldi politikai vezetőknek, aki ezt az íratlan szabályt megszegik.

A korábbi ausztrál kormányfő, Paul Keating 1992-ben átölelte a királynő vállát, 2004-ben az akkori francia elnök, Jacques Chirac is megkapta a magáét a brit lapoktól, amikor a képek tanúsága szerint megpróbálta megérinteni a királynőt, aki egy párizsi piacra látogatott el.

Mostanában egyetlen esetben tűnt elégedettnek a királynő, amikor valaki szakította a protokoll e pontjával: amikor Michelle Obama, a korábbi amerikai first lady látogatott a Buckingham palotába 2012-ben és barátságosan átölelték egymást.

Rovatok