Index Vakbarát Hírportál

Újra bevezették a testi fenyítést 3 texasi iskolában

2017. július 23., vasárnap 17:15

Három texasi iskolában leporolják a fenekelő falapátot, miután úgy döntött a tantestület, hogy visszavezetik a fizikai erőszakot a pedagógiai módszerek közé, írja az Independent. A múltszázadi technikát azzal próbálták korszerűvé tenni, hogy csak azokat a gyerekeket tervezik megnevelni (tehát: megverni egy falapáttal), akiknek a szülei ebbe beleegyeztek. Az nem merült fel, hogy a gyerekeket megkérdezzék.

A három texasi iskolában 4-től 18 éves korig mindenféle diák megfordul, a verést kortól függetlenül minden gyermek megkaphatja majd. Az egyik iskolában nevelési tanácsadóként dolgozó Andrew Amaro volt az ötletgazda, a döntését azzal indokolta az USA Today-nek, hogy egyszer őt is megverték gyermekkorában és emiatt örök életre megtanulta, hogy tisztelni kell a tanárokat.

Embertelen és káros

Amerikában nincs szövetségi szinten betiltva a fizikai erőszak az iskolákban. 1977-ben egy szülő beperelte a 14 éves gyermeke iskoláját, miután az igazgató lefogta, az egyik tanár pedig megverte a fiát. Akkor a Legfelsőbb Bíróság úgy határozott, hogy az erőszakos büntetéseket tiltó jogszabály az oktatási intézményekre nem vonatkozik, és mivel Amerikában precedensjog van, ezért a mai napig erre a bírósági határozatra hivatkozva nem lehet országos szinten tiltani a fizikai fenyítést. 19 államban a mai napig elfogadott a fizikai fenyítés az iskolákban.

A tudományos kutatások egyébként azt mutatják, hogy a verés kontraproduktív, negatívan hat a gyermekek iskolai teljesítményére, valamint azt az üzenetet közvetíti a diákoknak, hogy a fizikai erőszak elfogadható az alárendelt, gyenge, védtelen emberekkel szemben.

És azt tudták, hogy egy Human Rights Watch jelentés szerint a fekete diákokat háromszor akkora eséllyel verik meg a tanáraik, mint a fehéreket?

Rovatok