Index Vakbarát Hírportál

Venezuela: sztrájkkal akadályozná meg az ellenzék a választásokra fütyülő elnököt

2017. július 23., vasárnap 07:46

Kétnapos sztrájkot szervez a jövő hétre a venezuelai ellenzék, hogy más tiltakozásokkal együtt nyomást gyakoroljon Nicolás Maduro elnökre, megakadályozandó az alkotmányozó nemzetgyűlés általa július 30-ra tervezett megválasztását - írta az MTI. A Demokratikus Unió nevű ellenzéki pártszövetség tájékoztatása szerint akciójukat szerdán és csütörtökön tartják. Hétfőn és pénteken pedig tiltakozó menetet szerveznek.

Az ellenzék azért próbálja megakadályozni az alkotmányozó nemzetgyűlési választást, mert a Maduro elnök által tervezett alkotmánymódosítások megerősítenék a kormánypárt befolyását a még megmaradt néhány független intézmény felett. Az ellenzék ezért a választás bojkottjára szólított.

A részben az olajárak csökkenése miatt súlyos gazdasági válságba sodródott országban kaotikus állapotok uralkodnak. Április óta mindennaposak az összecsapások, amióta a Demokratikus Unió nevű ellenzéki pártszövetség és a fiatalokat tömörítő Ellenállás mozgalom utcai megmozdulásokat szervez. A tüntetéseken több százan sebesültek meg, és több ezer tüntetőt állítottak elő a biztonsági erők és a tüntetők közötti összecsapásokban. Az ellenzék előrehozott elnökválasztás megtartását akarja kivívni, valamint a bebörtönzött több mint 400 ellenzéki aktivista szabadon bocsátását, a törvénykezés autonómiájának biztosítását és a külföldi segélyek beengedését. A kaotikus helyzetről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. 

Rovatok